New Hospital Logo
deco

Nefrektomija (benigna)

Bubreg

Nefrektomija

je hirurški postupak kojim se uklanja bubreg. Ovaj postupak se može primeniti iz različitih razloga, uključujući maligne i benigne (ne-rakaste) stanja bubrega. Kada je reč o benignim stanjima bubrega, nefrektomija se obično primenjuje kada su problemi sa bubrezima ozbiljni i ne mogu se uspešno lečiti konzervativnim metodama.

Evo nekoliko razloga za benignu nefrektomiju:

  1. Polycystic kidney disease (Policistična bolest bubrega): Ovo je genetsko stanje gde se razvijaju brojne ciste unutar bubrega, što može uzrokovati značajno oštećenje bubrega.
  2. Hydronephrosis (hidronefroza): Ova stanja uzrokuju oticanje bubrega usled začepljenja uretera ili problema sa protokom urina, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja bubrega.
  3. Kidney Stones (kamenje u bubregu): U nekim slučajevima, veliki ili ponavljajući kamenci u bubrezima mogu uzrokovati oštećenje bubrega i zahtevati njegovo uklanjanje.

Benigna nefrektomija obuhvata uklanjanje jednog bubrega (jednostrana nefrektomija) ili oba bubrega (dvostrana nefrektomija) u zavisnosti od obima problema i stanja bubrega. Postupak se izvodi pod opštom anestezijom, tako da pacijent nije svestan i ne oseća bol tokom hirurške intervencije.

Nakon benigna nefrektomija, pacijenti će zahtevati period oporavka. To može uključivati boravak u bolnici nekoliko dana, praćenje nivoa urina i funkcije preostalog bubrega, kao i postoperativnu negu rane. Oporavak nakon benigna nefrektomija može trajati neko vreme, i važno je pridržavati se uputa lekara kako bi se osiguralo da oporavak prođe bez komplikacija.

Doktori

Nefrektomija (benigna)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻