New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT urotrakta (nativni)

Radiologija

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) urotrakta

je dijagnostička procedura koja se koristi za vizualizaciju i procenu urinarnog trakta, uključujući bubrege, uretere (vodovi koji prenose urin iz bubrega u bešiku), i bešiku. Ovaj pregled omogućava detaljan prikaz unutrašnjih struktura urinarnog sistema i može se koristiti za identifikaciju različitih stanja i patologija.

Evo kako obično izgleda procedura MSCT urotrakta:

  1. Priprema pacijenta: Pre pregleda, pacijent će biti upućen da popije kontrastno sredstvo ili da mu se kontrast ubrizga intravenski. Kontrastno sredstvo pomaže da se bolje vizualizuju urinarni organi na slikama.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen na stolu skenera, obično ležeći na leđima. Važno je da se ostanete mirni tokom pregleda kako biste dobili jasne slike.
  3. Skeniranje: Skener će izvoditi seriju brzih snimaka ili „rezova“ kroz telo pacijenta, prikupljajući slike urinarnih organa iz različitih uglova.
  4. Analiza slika: Nakon završetka pregleda, radiolog će analizirati dobijene slike. Pregledaće stanje bubrega, uretera i bešike kako bi identifikovao eventualne abnormalnosti, kao što su kamenje, tumori, suženja ili druge promene.

MSCT urotrakta se često koristi za dijagnostiku i praćenje različitih stanja, uključujući:

  • Kamenci u bubrezima ili ureterima.
  • Tumore ili ciste na bubrezima.
  • Suženja ili opstrukcije uretera.
  • Infekcije urinarnog trakta.
  • Traumatske povrede urinarnih organa.

Rezultati MSCT urotrakta

pomažu lekarima da postave tačnu dijagnozu i odrede odgovarajući plan lečenja. Važno je razgovarati sa svojim lekarom o svim mogućim kontraindikacijama i rizicima vezanim za primenu kontrastnog sredstva i pratiti sve smernice i upute za pripremu za pregled.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT urotrakta (nativni)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 11.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻