New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT grudnog koša niskodozni

Radiologija

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) grudnog koša

niskodozni je posebna vrsta CT pregleda koja koristi manje zračenja u poređenju sa standardnim CT pregledom grudnog koša. Ova tehnika se često koristi za vizualizaciju pluća, srca i drugih struktura u grudnom košu uz minimalnu izloženost zračenju.

Evo kako obično izgleda procedura MSCT grudnog koša niskodozna:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da se pre pregleda presvuče u bolničku haljinu i ukloni sve metalne predmete koji bi mogli ometati slikanje. Osim toga, pacijent će biti instruiran da zadrži dah tokom određenih trenutaka pregleda.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen na stolu skenera, obično ležeći na leđima sa rukama iznad glave. Stol će se postaviti u odgovarajući položaj za skeniranje grudnog koša.
  3. Skeniranje: Skener će izvoditi seriju brzih snimaka ili „rezova“ kroz grudni koš, prikupljajući slike unutrašnjih struktura. Niskodozna tehnika koristi niže doze zračenja, što smanjuje potencijalne rizike od izloženosti zračenju.
  4. Analiza slika: Nakon završetka pregleda, radiolog će analizirati dobijene slike. Pregledaće pluća, srce, kosti i druge strukture u grudnom košu kako bi identifikovao eventualne abnormalnosti, kao što su tumori, infekcije, povrede ili druge promene.

MSCT grudnog koša niskodozna se često koristi za različite svrhe, uključujući:

  • Rano otkrivanje tumora u plućima.
  • Procenu srčanih bolesti i problema sa krvnim sudovima.
  • Analizu povreda ili trauma grudnog koša.
  • Praćenje napretka u terapiji ili lečenju bolesti.

Ova tehnika omogućava preciznu dijagnozu uz minimalnu izloženost pacijenta zračenju. Važno je razgovarati sa svojim lekarom o svrhi i potrebi ovog pregleda, kao i o svim mogućim rizicima i kontraindikacijama koje se odnose na izlaganje zračenju.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT grudnog koša niskodozni

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 8.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻