New Hospital Logo
deco

Multi-slajsni skener – MSCT cistografija

Radiologija

Multi-slajsni kompjuterizovani tomograf (MSCT) cistografija 

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju mokraćne bešike i okolnih struktura pomoću CT skenera sa više slojeva (multi-slice CT scanner). Ovaj pregled omogućava detaljno ispitivanje i ocenu različitih stanja i oboljenja mokraćne bešike, kao i otkrivanje promena u okolnim tkivima.

Evo kako obično izgleda MSCT cistografija:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijent obično mora da se pripremi tako što će smanjiti unos hrane i tečnosti nekoliko sati pre pregleda. Lekar ili tehničar će takođe obavestiti pacijenta o bilo kojim posebnim instrukcijama ili kontraindikacijama.
  2. Kontrastni agens: Pre nego što se izvrši sam pregled, kontrastni agens (najčešće jodiran kontrast) se može primeniti. Kontrast se može uneti putem katetera direktno u mokraćnu bešiku ili dati pacijentu da ga popije. Ovo pomaže da se bolje vizualizuje mokraćna bešika i okolna anatomija.
  3. Skener: Pacijent se poziva da leži na stolu skenera, a skener će se postaviti tako da se mokraćna bešika i okolna regija nalaze unutar skenera. Tokom skeniranja, pacijent mora da bude miran kako bi se dobili jasni snimci.
  4. Skeniranje: CT skener će započeti skeniranje, pri čemu će se snimati serija tankih preseka mokraćne bešike i okolnih struktura. Ovi preseci se zatim koriste za rekonstrukciju trodimenzionalnih slika koje lekar može analizirati.
  5. Analiza slika: Nakon skeniranja, lekar ili radiolog će analizirati dobijene slike kako bi procenili stanje mokraćne bešike, prisustvo eventualnih tumora, kamena, polipa ili drugih promena, kao i njihovu lokalizaciju i veličinu.

MSCT cistografija je koristan dijagnostički alat za evaluaciju različitih stanja mokraćne bešike i može se koristiti u svrhu dijagnostike ili praćenja terapije. Kontrastni agens omogućava bolju vizualizaciju i detaljniju analizu. Važno je naglasiti da ovakav pregled može zahtevati posebnu pripremu i da pacijent treba da sledi upute lekara ili tehničara tokom postupka.

Doktori

Multi-slajsni skener – MSCT cistografija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 14.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻