New Hospital Logo
deco

Mucotomia

ORL

Mucotomia

je medicinski izraz koji se koristi da opiše hirurški postupak uklanjanja ili rezanje sluzokože (mukoze) iz određenog dela tela. Ovaj postupak se može primeniti u različitim kontekstima i na različitim delovima tela, a cilj može biti terapijski ili dijagnostički, u zavisnosti od specifičnog medicinskog problema.

Evo nekoliko primera mucotomije u različitim kontekstima:

  1. Nosna mucotomija: Ovaj postupak se koristi za uklanjanje dela sluzokože unutar nosa i može se primeniti kako bi se poboljšala ventilacija, olakšalo disanje ili pristupilo drugim hirurškim intervencijama na nosu.
  2. Rektalna mucotomija: Ovaj postupak se primenjuje za uklanjanje dela sluzokože u rektumu i može se koristiti za lečenje ili dijagnozu bolesti debelog creva, kao što su polipi ili tumori.
  3. Urogenitalna mucotomija: U ovom kontekstu, mucotomija se može koristiti za uklanjanje dela sluzokože u genitalnom ili urinarnom traktu kako bi se rešio određeni medicinski problem, na primer, suženje mokraćne cevi.
  4. Oralna mucotomija: Ovaj postupak može biti deo oralnih hirurških intervencija i može se primeniti za uklanjanje dela sluzokože unutar usta.
  5. Endoskopska mucotomija: Ovaj postupak se može sprovesti endoskopskim putem, gde se koristi endoskop za uklanjanje dela sluzokože iz unutrašnjosti tela, često radi dijagnostičkih ili terapijskih svrha.

Važno je napomenuti da mucotomija može biti hirurški zahtevan postupak koji zahteva pažljivu pripremu i stručnu negu nakon operacije kako bi se izbegle komplikacije i osiguralo brzo zarastanje tkiva. Odluka o primeni mucotomije obično se donosi nakon pažljive procene pacijentovog zdravstvenog stanja i specifičnog medicinskog problema.

Doktori

Mucotomia

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 35000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻