New Hospital Logo
deco

Mikrohirurška tubularna operacija lumbalne diskus hernije

Neurohirurgija

Mikrohirurška tubularna operacija lumbalne diskus hernije

takođe poznata kao mikrodiskektomija, je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje hernirane ili komprimujuće diska u lumbalnoj (donjoj) kičmi. Ova procedura ima za cilj da oslobodi pritisak na nervne korene i kičmenu moždinu, što može uzrokovati bol i neurološke simptome. Evo kako se izvodi mikrohirurška tubularna operacija lumbalne diskus hernije:

  1. Priprema: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, uključujući opštu anesteziju ili spinalnu anesteziju kako bi se osigurala bezbolnost tokom procedure.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na operacionom stolu. Radi se o sterilnom okruženju kako bi se smanjila infekcija i sprečile komplikacije.
  3. Mali rez: Hirurg će napraviti mali rez (obično manji od 2 cm) na koži lumbalnog dela kičme.
  4. Uvođenje tubusa: Nakon reza, hirurg će postaviti tubus (tubularni retractors) kroz koji će izvoditi proceduru. Tubus omogućava hirurgu pristup kičmi bez potrebe za velikim rezom.
  5. Mikrohirurška diskektomija: Kroz tubus, hirurg će koristiti mikrohirurške instrumente i mikroskop kako bi pristupio herniranom disku. Hirurg će pažljivo ukloniti deo ili celu herniju diska koja pritiska nervne korene ili kičmenu moždinu. Ovo oslobađa pritisak na nervni sistem.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što je hernirani disk uklonjen i nervni koren je oslobođen, hirurg će zatvoriti ranu, obično sa nekoliko šavova.
  7. Pacijent se budi: Nakon završetka procedure, pacijent će se postepeno buditi iz anestezije i biti premešten u odgovarajuću postoperativnu sobu.

Mikrohirurška tubularna operacija lumbalne diskus hernije ima prednost u odnosu na tradicionalne hirurške metode jer je manje invazivna, uz manje oštećenje okolnih tkiva. To može rezultirati bržim oporavkom, manjim rizikom od komplikacija i manjom dužinom bolničkog boravka. Međutim, ova procedura nije odgovarajuća za svakog pacijenta, i odluka o vrsti hirurške intervencije treba da se donese nakon temeljnog pregleda i konsultacije sa neurohirurgom.

Doktori

Mikrohirurška tubularna operacija lumbalne diskus hernije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 340.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻