New Hospital Logo
deco

Ligamentoplastika skočnog zgloba bez implantata

Ortopedija

Ligamentoplastika skočnog zgloba bez implantata

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se rekonstruisali ligamenti u skočnom zglobu bez korišćenja veštačkih implantata. Ova procedura se obično izvodi kako bi se popravili ili zamenili ligamenti koji su oštećeni ili istegnuti, što može biti posledica povreda ili drugih medicinskih stanja.

Evo osnovnih koraka u postupku ligamentoplastike skočnog zgloba bez implantata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za operaciju. To uključuje procenu anamneze, fizički pregled i laboratorijske testove kako bi se osiguralo da je pacijent spreman za operaciju.
  2. Lokalna ili opšta anestezija: Pre početka procedure, pacijentu se može dati lokalna anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje operacije. U nekim slučajevima, može se primeniti opšta anestezija ako je to potrebno.
  3. Pristup skočnom zglobu: Hirurg pravi inciziju (rez) na odgovarajućem mestu kako bi dobio pristup skočnom zglobu i oštećenim ligamentima.
  4. Rekonstrukcija ligamenata: Oštećeni ligamenti se rekonstruišu koristeći sopstveno tkivo pacijenta, obično tetive ili ligamente iz drugih delova tela. Hirurg oblikuje i fiksira ovo tkivo kako bi se stvorili novi ligamenti u skočnom zglobu.
  5. Zatvaranje rane: Nakon što su novi ligamenti postavljeni, incizija se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane.
  6. Postoperativna rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz fazu rehabilitacije kako bi se obnovila funkcionalnost skočnog zgloba. Ovo može uključivati fizioterapiju, vežbe jačanja i postepeni povratak normalnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da li će se koristiti implantati ili sopstveno tkivo pacijenta za rekonstrukciju ligamenata zavisi od specifičnih okolnosti i potreba pacijenta. Odluka se donosi u konsultaciji sa hirurgom na osnovu dijagnoze i opsega oštećenja ligamenata. Ovaj tip ligamentoplastike može biti veoma efikasan u obnovi funkcionalnosti skočnog zgloba.

Doktori

Ligamentoplastika skočnog zgloba bez implantata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻