New Hospital Logo
deco

Ligamentoplastika kolena

Ortopedija

Ligamentoplastika kolena

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se rekonstruisao ili popravio oštećen ligament u kolenu. Oštećenje ligamenata kolena, kao što su prednji ukršteni ligament (ACL), zadnji ukršteni ligament (PCL), spoljni kolateralni ligament (MCL) ili unutarnji kolateralni ligament (LCL), često se javlja usled sportskih povreda ili drugih trauma. Ligamentoplastika je čest postupak koji se primenjuje za povratak stabilnosti i funkcionalnosti kolena.

Evo kako se obično izvodi ligamentoplastika kolena:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično priprema za hirurgiju, uključujući pretrage, anesteziju i razgovor sa hirurgom o postupku.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom ili lokalnom anestezijom, zavisno o preporuci hirurga.
  3. Pristup kolenu: Hirurg pristupa kolenu putem malih incizija kroz koje će umetnuti artroskop i instrumente.
  4. Pregled unutrašnjosti kolena: Artroskop, tanki instrument sa kamerom, se umetne kroz jedan od rezova kako bi omogućio hirurgu da pregleda unutrašnjost kolena na monitoru.
  5. Priprema za rekonstrukciju: Ako se radi o rekonstrukciji ligamenta, hirurg će pripremiti područje i ukloniti oštećeni ligament.
  6. Uzimanje grafta: Graft je tkivo koje će se koristiti za zamenu oštećenog ligamenta. Može se koristiti pacijentovo sopstveno tkivo (autograft) ili donorovo tkivo (allograft).
  7. Fiksacija grafta: Graft se postavlja na odgovarajuće mesto i fiksira pomoću šavova, vijaka ili drugih fiksacija.
  8. Završetak operacije: Nakon što se graft postavi i fiksira, hirurg će završiti postupak, ispraviti sve nepravilnosti i zatvoriti incizije.
  9. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će se uputiti na rehabilitaciju kako bi povratio snagu i funkcionalnost kolena. Fizioterapija je obično deo postoperativne nege.

Oporavak nakon ligamentoplastike može potrajati nekoliko meseci, a brzina i uspeh oporavka zavise od vrste izvedenog zahvata, starosti pacijenta i njegove posvećenosti rehabilitaciji. Važno je da pacijent pažljivo prati uputstva hirurga i fizioterapeuta kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Doktori

Ligamentoplastika kolena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 310.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻