New Hospital Logo
deco

Ligamentoplastika kolena i skočnog zgloba dr Kecojević

Ortopedija

Ligamentoplastika kolena i skočnog zgloba

su hirurški postupci koji se izvode kako bi se lečile povrede ligamenata, posebno u području kolena i skočnog zgloba. Ovi postupci se često primenjuju za obnovu stabilnosti zgloba nakon povreda ligamenata ili istegnuća. Evo nekoliko osnovnih informacija o ovim postupcima:

Ligamentoplastika kolena:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili spinalna) zavisi od specifičnog slučaja.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju iznad ili oko kolena kako bi dobio pristup povređenom ligamentu.
  3. Priprema ligamenta: Povređeni ligament će biti pripremljen za rekonstrukciju ili obnovu. To može uključivati uklanjanje oštećenog dela ligamenta.
  4. Izbor grafta: Za zamenu oštećenog ligamenta, hirurg će izabrati graft, obično iz drugog dela tela pacijenta (najčešće iz tetive ili ligamenta iz kolena ili potkolenice).
  5. Fiksacija grafta: Graft će biti postavljen na mesto povređenog ligamenta i fiksiran specijalnim implantatima, šavovima ili vijcima kako bi se obezbedila stabilnost.
  6. Provera i zatvaranje incizije: Hirurg će pažljivo proveriti postavljanje grafta i stabilnost kolena. Incizija će biti zatvorena šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane, a sterilni zavoji će biti postavljeni kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.

Ligamentoplastika skočnog zgloba:

Postupak ligamentoplastike skočnog zgloba je sličan postupku za koleno, s tim što se primenjuje na skočni zglob. Ovaj postupak se obično primenjuje za obnovu ligamenata poput ligamenta talusa-fibula ili ligamenta talusa-tibija nakon povreda ili istegnuća.

Oporavak nakon ligamentoplastike kolena ili skočnog zgloba obično uključuje fizikalnu terapiju kako bi se obnovila snaga, stabilnost i funkcionalnost zgloba. Pacijent će dobiti upute o postoperativnoj nezi i rehabilitaciji.

Važno je naglasiti da je svaki hirurški postupak individualizovan i zavisi od specifičnih okolnosti i potreba pacijenta. Pacijenti treba da se konsultuju sa svojim lekarom kako bi razgovarali o opcijama lečenja i očekivanjima tokom oporavka.

Doktori

Ligamentoplastika kolena i skočnog zgloba dr Kecojević

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 310.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻