New Hospital Logo
deco

Laparoskopska resekcija cekuma

Laparoskopija

Laparoskopska resekcija cekuma je hirurški zahvat koji se koristi za uklanjanje dela debelog creva koji se naziva cekum. Cekum je deo debelog creva koji se nalazi na početku creva, odmah ispod ileuma, i sadrži slepo crevo.

Ovaj postupak se obično primenjuje kada postoji potreba da se ukloni deo debelog creva zbog različitih bolesti ili stanja, kao što su:

  1. Rak debelog creva: Kada postoji maligni tumor u cekumu, može biti neophodno ukloniti ga kako bi se sprečilo širenje raka.
  2. Kronične upalne bolesti creva (na primer, Kronova bolest, ulcerozni kolitis): U nekim slučajevima, kada je oštećenje creva ozbiljno, hirurško uklanjanje dela creva može biti potrebno za olakšavanje simptoma.
  3. Divertikuloza: Ako se razviju komplikacije kao što su divertikulitis (upaljeni divertikuli), može biti potrebno ukloniti zahvaćeni deo creva.
  4. Benigne promene: U nekim slučajevima, benigni tumori ili drugi čvorovi u cekumu mogu zahtevati hirurško uklanjanje.

Laparoskopska tehnika uključuje upotrebu laparoskopske opreme, koja obuhvata male kamere i instrumente koji se umeću kroz male rezove u trbušnu šupljinu. Ova tehnika obično rezultira manjim ožiljcima, bržim oporavkom i kraćim boravkom u bolnici u poređenju sa otvorenom hirurgijom. Međutim, ovo je složen postupak koji zahteva iskustvo i veštinu hirurga.

Doktori

Laparoskopska resekcija cekuma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 250.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻