New Hospital Logo
deco

Laparoskopska holecistektomija – sa nekrozom

Opšta hirurgija

Laparoskopska holecistektomija sa nekrozom

se odnosi na laparoskopsku proceduru uklanjanja žučne kese (holecistektomija) kod pacijenata koji imaju nekrozu (odumiranje) žučne kese ili njenih tkiva. Nekroza žučne kese može biti posledica akutnog holecistitisa (upaljenje žučne kese) koje nije adekvatno lečeno ili drugih komplikacija koje dovode do smanjenog protoka krvi u žučnoj kesi.

Ova procedura se izvodi laparoskopski, što znači da se pristupa žučnoj kesi kroz male incizije na trbušnom zidu, umesto da se pravi veći abdominalni rez. Evo osnovnih koraka laparoskopske holecistektomije sa nekrozom:

  1. Priprema: Pacijent se priprema za operaciju, uključujući postoperativni post i druge pripremne korake.
  2. Anestezija: Pacijent se stavlja pod opštu anesteziju kako bi bio bezbolan tokom operacije.
  3. Laparoskopski pristup: Hirurg pristupa žučnoj kesi kroz nekoliko malih incizija na trbušnom zidu. Laparoskopska kamera se uvodi kako bi se dobila jasna slika trbušne šupljine na ekranu.
  4. Evaluacija nekroze: Hirurg pažljivo procenjuje stanje žučne kese i okolnih tkiva kako bi identifikovao oblasti nekroze i stepen oštećenja.
  5. Uklanjanje žučne kese: Nakon što se proceni obim nekroze i odluči da je neophodno uklanjanje žučne kese, hirurg pažljivo odvaja žučnu kesu od okolnih tkiva i krvnih sudova. Ovaj proces može biti izazovan zbog prisustva nekrotičnih (odumrlih) tkiva.
  6. Zatvaranje incizija: Nakon što je žučna kesa uklonjena i hirurg je obratio pažnju na eventualne dodatne probleme ili komplikacije u trbušnoj šupljini, incizije se pažljivo zatvaraju.
  7. Oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu radi oporavka pod nadzorom medicinskog osoblja. Oporavak nakon laparoskopske holecistektomije sa nekrozom može potrajati nekoliko dana ili duže, zavisno o težini stanja.

Odluka o izvođenju laparoskopske holecistektomije sa nekrozom donosi se na osnovu procene hirurga i specifičnih potreba pacijenta. Važno je da se pacijent detaljno konsultuje sa svojim hirurgom kako bi razgovarao o očekivanjima, mogućim rizicima i koristima ove procedure.

Doktori

Laparoskopska holecistektomija – sa nekrozom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 210.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻