New Hospital Logo
deco

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije

Neurohirurgija

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije

predstavlja minimalno invazivnu hiruršku proceduru koja se koristi za uklanjanje herniranog diska u lumbalnoj (donjoj) kičmi, slično kao i mikrohirurška tubularna operacija. Glavna razlika je u korišćenju endoskopske opreme, što omogućava hirurgu da pristupi disku koristeći mnogo manji rez, a pomoću endoskopa (fleksibilne cevi sa svetlom i kamerom) kako bi videli unutrašnjost kičme i izveli operaciju. Evo kako se izvodi kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije:

  1. Priprema: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, uključujući primenu lokalne anestezije ili sedacije kako bi se osigurala bezbolnost tokom procedure.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na operacionom stolu. Ponekad će biti potrebno da pacijent leži na stomaku ili sa strane kako bi hirurg mogao pristupiti kičmi.
  3. Mali rez: Hirurg će napraviti mali rez (obično manji od 1 cm) na koži lumbalnog dela kičme.
  4. Uvođenje endoskopa: Nakon reza, hirurg će postaviti endoskop kroz rez kako bi vizualizovao kičmu. Endoskop ima svetlo i kameru na vrhu, što omogućava hirurgu da precizno vidi kičmenu moždinu i hernirani disk na monitoru.
  5. Endoskopska diskektomija: Kroz endoskop, hirurg će koristiti specijalizovane instrumente za uklanjanje herniranog diska i oslobađanje pritisak na nervne korene i kičmenu moždinu.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što je hernirani disk uklonjen, hirurg će zatvoriti ranu, obično sa nekoliko šavova.
  7. Pacijent se budi: Nakon završetka procedure, pacijent će se postepeno buditi iz anestezije i biti premešten u odgovarajuću postoperativnu sobu.

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije ima prednost u odnosu na tradicionalne hirurške metode jer je još manje invazivna i obično rezultira bržim oporavkom i manje traumom okolnih tkiva. Ova procedura se često koristi za pacijente sa odgovarajućim indikacijama, a odluka o vrsti hirurške intervencije treba da se donese nakon detaljnog pregleda i konsultacije sa spinalnim hirurgom.

Doktori

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 450.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻