New Hospital Logo
deco

Klasična segmentna resekcija kolona sa staplerskom anastomozom

Opšta hirurgija

Klasična segmentna resekcija kolona sa staplerskom anastomozom

je hirurška procedura koja se izvodi kako bi se uklonio određeni deo debelog creva (kolona) i ponovo spojio preostale zdrave delove debelog creva pomoću posebnog medicinskog uređaja poznatog kao stapler. Ova procedura se obično primenjuje u lečenju tumora, divertikuloze, upalnih bolesti creva i drugih gastrointestinalnih stanja.

Evo osnovnih koraka i informacija o klasičnoj segmentnoj resekciji kolona sa staplerskom anastomozom:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut dijagnostičkim testovima kako bi se utvrdila dijagnoza i odredio tačan deo kolona koji treba ukloniti. Ovo uključuje rendgenske snimke, kolonoskopiju, CT skeniranje i druge relevantne testove.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi bio bezbolan i nesvestan tokom operacije.
  3. Izbor incizije: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi pristupio kolonu. Ova incizija može biti tradicionalna otvorena ili minimalno invazivna (laparoskopska) u zavisnosti od slučaja i hirurške tehnike.
  4. Resekcija segmenta: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti deo kolona koji je pogođen bolešću ili problemom. Tokom ovog koraka, krvne sudove koji hrane deo kolona koji se uklanja moguće je preseći i zaustaviti.
  5. Staplerska anastomoza: Nakon uklanjanja dela kolona, hirurg će koristiti specijalni medicinski uređaj poznat kao stapler za povezivanje preostalih krajeva kolona. Ovaj uređaj omogućava brzo i precizno spajanje i zatvaranje kolona.
  6. Zatvaranje incizije: Nakon što je operacija završena i anastomoza je uspešno izvršena, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju u abdominalnom zidu.
  7. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti praćen i postupno će se uvoditi u ishranu. Oporavak obično traje nekoliko dana u bolnici, a pacijent će biti pušten kući kada se njegovo stanje stabilizuje. Tokom oporavka, pacijent će pratiti uputstva lekara u vezi sa ishranom i brigu o inciziji.

Staplerska anastomoza je posebno korisna u ovakvim procedurama jer omogućava bržu i precizniju izradu anastomoze, čime se smanjuje rizik od komplikacija. Odluka o izvođenju klasične segmentne resekcije kolona sa staplerskom anastomozom donosi se na osnovu dijagnoze, stanja pacijenta i specifičnih potreba za lečenjem.

Doktori

Klasična segmentna resekcija kolona sa staplerskom anastomozom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 450.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻