New Hospital Logo
deco

Ispiranje uha

ORL

Ispiranje uha

je postupak koji se koristi za uklanjanje nagomilanog cerumena (ušne masti) ili drugih nečistoća iz ušnog kanala. Ovo je često neinvazivan i brz postupak koji može poboljšati sluh i ublažiti nelagodnost uzrokovanu začepljenim ušima. Ispiranje uha se obično izvodi u lekarskoj ordinaciji ili u klinici za otorinolaringologiju (ORL).

Evo kako se obavlja postupak ispiranja uha:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično postavlja u ležeći položaj sa glavom okrenutom na stranu suprotnu od uha koje će se ispirati. Ovaj položaj pomaže da se spreči curenje vode iz ušnog kanala.
  2. Pregled ušnog kanala: Lekar će koristiti otoskop (uređaj za pregled uha) kako bi pažljivo pregledao ušni kanal i procenio nivo začepljenja i prirodu nečistoća.
  3. Ispiranje: Nakon pregleda, lekar će koristiti špric ili poseban uređaj za ispiranje kako bi pažljivo ubrizgao toplu vodu ili fiziološki rastvor u ušni kanal. Ovaj postupak će omekšati cerumen i omogućiti njegovo lakše ispiranje.
  4. Ispiranje cerumena: Nakon što je cerumen omekšan, lekar će koristiti posebno crijevo ili kanilu za ispiranje i pažljivo ispirati ušni kanal. Ovaj proces se obično obavlja pažljivo i pod kontrolom, kako bi se izbegla povreda bubne opne ili dublje strukture uha.
  5. Uklanjanje viška vode: Nakon ispiranja, lekar će koristiti poseban alat ili vakuumski uređaj da ukloni višak vode i cerumena iz ušnog kanala.
  6. Ponovni pregled: Nakon ispiranja, lekar će ponovo pregledati ušni kanal kako bi potvrdio da je cerumen uspešno uklonjen.

Ispiranje uha je siguran postupak kada ga izvodi stručno medicinsko osoblje. Nikada ne biste trebali pokušavati isprati uho kod kuće, jer to može uzrokovati povredu ili infekciju uha. Ako imate problema sa začepljenim uhom ili nelagodnost u vezi sa sluhom, obratite se lekaru ili ORL specijalisti koji će vam pružiti odgovarajuću negu i tretman.

Doktori

Ispiranje uha

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻