New Hospital Logo
deco

Intraoperativna holangiografija

Opšta hirurgija

Intraoperativna holangiografija

je medicinski postupak koji se izvodi tokom hirurškog zahvata na žučnom traktu kako bi se dobila slika žučnih kanala i žučnih kamenaca. Ovaj postupak se često izvodi tokom hirurških zahvata kao što su holecistektomija (uklanjanje žučne kese) ili hirurško lečenje problema sa žučnim kanalima. Intraoperativna holangiografija pomaže hirurzima da bolje razumeju anatomiju žučnih puteva i da otkriju eventualne blokade, kamenje ili druge probleme tokom operacije.

Evo osnovnih koraka koji se obavljaju tokom intraoperativne holangiografije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent je obično već pod anestezijom, jer se postupak izvodi tokom hirurškog zahvata. Preoperativna priprema uključuje standardne postupke pripreme za hirurški zahvat.
  2. Postavljanje kontrasta: Hirurg će pažljivo postaviti kateter (tanka cev) ili iglu u žučne kanale. Zatim će se ubrizgati kontrastno sredstvo, koje omogućava jasno vidljive slike žučnih kanala kada se koristi rendgenska ili fluoroskopska tehnologija.
  3. Snimanje rendgenskim zracima: Nakon što je kontrastno sredstvo ubrizgano u žučne kanale, rendgenski uređaj ili fluoroskop će se koristiti kako bi se dobile slike žučnih kanala i žučnih puteva u realnom vremenu.
  4. Evaluacija anatomije i problema: Hirurzi će analizirati dobijene slike kako bi procenili anatomiju žučnih puteva, prisustvo eventualnih blokada ili kamenja, te druge probleme koji bi mogli zahtevati hirurško rešenje.
  5. Intervencija po potrebi: Ako se tokom intraoperativne holangiografije identifikuju problemi poput žučnih kamenaca ili blokada, hirurzi mogu odmah intervenisati tokom istog operativnog zahvata kako bi ih rešili.

Intraoperativna holangiografija omogućava hirurzima da donesu informirane odluke tokom hirurškog zahvata i da izvrše potrebne korekcije ili postupke kako bi se rešili problemi vezani za žučne kanale. Ovaj postupak doprinosi sigurnosti i efikasnosti operacija na žučnim putevima i žučnoj kesi.

Doktori

Intraoperativna holangiografija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 20.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻