New Hospital Logo
deco

Hidrocefalus (VP Shant)

Neurohirurgija

Hidrocefalus

se odnosi na stanje gde se javlja prekomerna količina cerebrospinalne tečnosti (CST) u mozgu. V-P Shunt, ili ventrikulo-peritonealni šant, je hirurški zahvat koji se koristi za tretiranje hidrocefalusa.

Ovaj postupak uključuje postavljanje šanta, što je tanka cevčica sa ventilom, kako bi se preusmerila višak CST iz mozga ka drugom delu tela, obično u trbušnu šupljinu, gde se tečnost može resorbovati. Ovo olakšava smanjenje pritiska u mozgu.

Postupak V-P Shunt obično uključuje nekoliko koraka:

  1. Implantacija šanta: Hirurg pravi rez na glavi pacijenta, obično u oblasti oko ventrikula (prostorija u mozgu gde se akumulira CST), zatim postavlja šant koji prolazi iz ventrikula kroz tkiva i kožu, i završava u drugom delu tela gde se CST može drenažirati.
  2. Ventil: Šant obično sadrži ventil koji pomaže u regulaciji protoka CST i sprečava povratni protok tečnosti.
  3. Povezivanje sa trbušnom šupljinom: Kraj šanta se povezuje sa trbušnom šupljinom (ili ponekad sa drugim delom tela gde se tečnost može resorbovati), omogućavajući višku CST da napusti mozak i bude apsorbovan u telu.

V-P Shunt se koristi za olakšavanje simptoma hidrocefalusa, uključujući glavobolju, promene u mentalnom stanju, problem sa ravnotežom i druge simptome koji se javljaju usled povećanja pritiska u mozgu. Redovni pregledi i praćenje su često neophodni kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje šanta i sprečili eventualni problemi.

Doktori

Hidrocefalus (VP Shant)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Cena na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻