New Hospital Logo
deco

Hepatobilijarne intervencije – parenhimske – RF/MW fokalnih lezija

Interventna radiologija

Radiofrekvencijska (RF) i mikrotalasna (MW) ablacija fokalnih lezija

u jetri su minimalno invazivni postupci koji se koriste za tretiranje tumora ili lezija u jetri. Ovi postupci se često koriste za lečenje hepatocelularnog karcinoma (HCC) ili metastaza u jetri.

Procedura obično uključuje:

  1. Pristup do lezije: Lekar će kroz tanku iglu ili kateter, vođenjem pomoću slika (npr. ultrazvuk, CT), postaviti sondu direktno u tumor u jetri.
  2. Ablacija lezije: Kroz ovu sondu se emituju visoke frekvencije električnih struja (u slučaju RF) ili mikrotalasa (u slučaju MW) koje generišu toplotu. Ova toplota uništava tumorsko tkivo.
  3. Praćenje rezultata: Nakon postupka, lezija se redovno prati putem slika (npr. CT, MRI) kako bi se proverilo da li je lezija uspešno uništena i da li se smanjuje.

Ovi postupci se koriste za lečenje manjih lezija u jetri i obično su namenjeni pacijentima kod kojih hirurško uklanjanje tumora nije opcija. Odluka o tome koji postupak će se primeniti zavisi od veličine lezije, lokalizacije, zdravstvenog stanja pacijenta i procene lekara. Postupci RF i MW ablacije se obično smatraju sigurnim i efikasnim, ali postoji određeni rizik od komplikacija kao što su krvarenje ili oštećenje okolnog tkiva.

Doktori

Hepatobilijarne intervencije – parenhimske – RF/MW fokalnih lezija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.