New Hospital Logo
deco

Gastroskopija sa polipektomijom I

Gastroenterologija

Gastroskopija sa polipektomijom

je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje polipa (malih izraslina) iz unutrašnjosti gastrointestinalnog trakta, uključujući jednjak, želudac ili početni deo tankog creva. Ova procedura se obavlja pomoću fleksibilnog instrumenta poznatog kao gastroskop ili endoskop, koji se umetne kroz usta i koristi za vizualizaciju unutrašnjosti i uklanjanje polipa.

Evo osnovnih koraka koji obuhvataju gastroskopiju sa polipektomijom:

  1. Priprema: Pre pregleda, pacijent će biti obavešten o proceduri i dobiće upute o tome šta da jede ili ne jede uoči postupka. Takođe će se uzeti osnovni podaci i istorija bolesti pacijenta.
  2. Anestezija: Pacijent će obično biti pod opštom anestezijom kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i odsustvo nelagodnosti tokom postupka.
  3. Uvođenje gastroskopa: Fleksibilni gastroskop će se pažljivo umetnuti kroz usta i spustiti niz jednjak prema želucu i duodenumu. Pacijent će biti bezbolan i neće biti svestan postupka.
  4. Vizualizacija i identifikacija polipa: Lekar će koristiti gastroskop za pregled unutrašnjosti gastrointestinalnog trakta i identifikaciju polipa. Polipi su obično mali izrasli, koji mogu biti benigni ili premaligni.
  5. Polipektomija: Kada se identifikuju polipi, lekar će koristiti specijalne instrumente kroz gastroskop kako bi ih uklonio. Postupak uklanjanja polipa može uključivati korišćenje petlji, kugličastih elektroda ili drugih instrumenata za sečenje ili izvlačenje polipa.
  6. Biopsija: U nekim slučajevima, lekar može uzeti uzorak tkiva polipa za biopsijsku analizu kako bi se odredila priroda polipa i utvrdilo da li su prisutne maligne promene.
  7. Završetak postupka: Nakon što su polipi uklonjeni, gastroskop će se pažljivo izvaditi iz tela pacijenta.
  8. Buđenje iz anestezije: Nakon završetka postupka, pacijent će se postepeno buditi iz opšte anestezije. Biće pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja kako bi se osigurala sigurnost tokom procesa buđenja.
  9. Saveti i praćenje: Nakon postupka, pacijent će dobiti savete i upute o daljim koracima, kao i praćenju.

Gastroskopija sa polipektomijom omogućava uklanjanje polipa iz gastrointestinalnog trakta, čime se smanjuje rizik od razvoja malignih promena i poboljšava gastrointestinalno zdravlje pacijenta. Važno je da pacijent prati sve upute lekara i da se pravilno pripremi za ovu proceduru kako bi se postigao najbolji rezultat.

Doktori

Gastroskopija sa polipektomijom I

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 26.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻