New Hospital Logo
deco

Funkcionalna endoskopska operacija paranazalnih sinusa

ORL

Funkcionalna endoskopska operacija paranazalnih sinusa (FESS)

je hirurški postupak koji se koristi za lečenje različitih problema sa paranazalnim sinusima, uključujući hronične sinusne infekcije, polipe u sinusima, začepljenje sinusnih prolaza i druge probleme koji mogu uzrokovati simptome kao što su bolovi u licu, nosna začepljenost, otežano disanje kroz nos i druge sinusne tegobe.

Evo osnovnih informacija o funkcionalnoj endoskopskoj operaciji paranazalnih sinusa:

  1. Pregled i dijagnoza: Pre operacije, pacijent će obično proći temeljan pregled nosa i paranazalnih sinusa, uključujući endoskopiju, rendgenske ili CT snimke. Cilj je identifikovati specifičan problem i utvrditi da li je hirurško lečenje potrebno.
  2. Anestezija: FESS se obično izvodi pod opštom anestezijom, ali u nekim slučajevima može se koristiti lokalna anestezija uz sedaciju.
  3. Uvođenje endoskopa: Hirurg pažljivo postavlja endoskop kroz nozdrvu pacijenta kako bi imao jasan pregled sinusnih prolaza i unutrašnjosti sinusa.
  4. Hirurški tretman: Tokom operacije, hirurg koristi endoskop i posebne hirurške instrumente kako bi uklonio prepreke u sinusima, kao što su polipi, inficirani materijali ili deformacije kostiju. Cilj je poboljšati drenažu sinusa i omogućiti normalan protok vazduha.
  5. Ispiranje i drenaža: Nakon uklanjanja prepreka, sinusi se mogu isprati i drenirati kako bi se osiguralo da nema nakupljanja sluzi i sprečile buduće infekcije.
  6. Zaključak: Nakon operacije, pacijent se postepeno budi iz anestezije i može biti pušten kući istog dana ili u roku od nekoliko dana, u zavisnosti od složenosti operacije i individualnih faktora.

FESS je minimalno invazivan postupak koji obično omogućava brži oporavak u poređenju sa tradicionalnim otvorenim hirurškim tehnikama. Pacijenti često osećaju značajno olakšanje od simptoma sinusitisa nakon operacije, uključujući smanjenje bolova u licu, nosno začepljenje i druge tegobe. Važno je napomenuti da se FESS obavlja kako bi se lečili hronični problemi sinusa i da odluka o operaciji treba da se donese u konsultaciji sa stručnim lekarom i uz razmatranje specifičnih potreba i stanja pacijenta.

Doktori

Funkcionalna endoskopska operacija paranazalnih sinusa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 179.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻