New Hospital Logo
deco

Evakuacija ascatne tečnosti

Opšta hirurgija

Evakuacija ascitne tečnosti

takođe poznata kao paracenteza, je medicinski postupak u kojem se tečnost iz abdominalne šupljine (ascites) uklanja kako bi se smanjila nelagodnost i olakšao tretman pacijentima koji pate od nagomilanja tečnosti u stomaku. Ovaj postupak se obično izvodi uz pomoć tankog katetera ili igle pod kontrolom ultrazvuka ili druge medicinske slike. Evo kako obično izgleda postupak evakuacije ascitne tečnosti:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se priprema za postupak tako da leži na leđima na operacionom stolu. Lekar će obaviti pregled i može naložiti određene laboratorijske testove kako bi se odredila priroda ascitne tečnosti i pratećih stanja.
  2. Lokalna anestezija: Pre nego što se izvede paracenteza, obično se primenjuje lokalna anestezija na kožu u predelu gde će se umetnuti igla ili kateter. To pomaže da se smanji nelagodnost tokom postupka.
  3. Umetanje igle ili katetera: Lekar umetne iglu ili kateter kroz kožu i trbušni zid u abdominalnu šupljinu. Ovo se obično radi pod kontrolom medicinskog uređaja za slikanje, kao što je ultrazvuk, kako bi se tačno locirala ascitna tečnost i sprečile povrede unutarnjih organa.
  4. Evakuacija tečnosti: Kroz iglu ili kateter, ascitna tečnost se pažljivo izvlači iz trbušne šupljine i sakuplja u specijalnom kontejneru. Ovaj postupak može potrajati neko vreme, zavisno o količini tečnosti koja treba da se ukloni.
  5. Praćenje pacijenta: Tokom postupka, pacijent će biti pažljivo praćen kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da se ne ukloni previše tečnosti.
  6. Zatvaranje postupka: Nakon što se odstrani odgovarajuća količina ascitne tečnosti ili nakon što lekar oceni da je dovoljno, igla ili kateter se pažljivo uklanja, a mesto uboda može se zatvoriti sterilnim flasterom ili šavom, ako je potrebno.
  7. Analiza tečnosti (opciono): Ascitna tečnost može se poslati na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdio njen sastav i mogući uzrok nagomilavanja tečnosti. Ova analiza može pomoći u dijagnostici osnovnog problema.

Paracenteza je čest postupak za oslobađanje nelagodnosti i komplikacija povezanih sa ascitesom, koji može biti uzrokovan različitim medicinskim stanjima, uključujući cirozu jetre, srčane bolesti, rak i druge. Važno je da se ovaj postupak izvodi pažljivo pod nadzorom medicinskog tima kako bi se smanjili rizici i obezbedio komfor pacijenta.

Doktori

Evakuacija ascatne tečnosti

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 30.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻