New Hospital Logo
deco

ERCP

Gastroenterologija

ERCP (Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija)

je specijalizirana medicinska procedura koja kombinuje endoskopiju i fluoroskopiju radi dijagnostike i lečenja problema u žučnim kanalima, pankreasnom kanalu i žučnoj kesi. Ova procedura se obično koristi za procenu i upravljanje problemima u jetri, žučnoj kesi, žučnim kanalima i pankreasu. ERCP se obično izvodi od strane gastroenterologa, specijaliziranog tipa lekara koji se fokusira na digestivni sistem.

Evo pregleda kako se obično izvodi ERCP:

  1. Priprema: Pre procedure, pacijentu se obično traži da ne jede ili pije nekoliko sati kako bi se osigurala jasna slika digestivnog sistema. U nekim slučajevima se može primeniti sedacija ili anestezija kako bi pacijent bio udobniji.
  2. Endoskopija: Procedura uključuje upotrebu endoskopa, dugog i fleksibilnog tubusa sa svetlom i kamerom na kraju. Endoskop se umeće kroz usta i niz grlo kako bi stigao do duodenuma, što je prvi deo tankog creva.
  3. Injekcija kontrastnog sredstva: Tokom ERCP-a, kontrastno sredstvo se obično ubrizgava direktno u žučne kanale ili pankreasni kanal kako bi se bolje videli na rendgenskim snimcima. Ovo pomaže lekarima da identifikuju eventualne abnormalnosti.
  4. Rendgenski snimci i pregled: Kada je kontrastno sredstvo ubrizgano, lekari koriste fluoroskopiju, poseban tip rendgenskih snimaka u pokretu, kako bi pratili put kontrastnog sredstva i proučavali strukturu i eventualne probleme u žučnim kanalima i pankreasnom kanalu.
  5. Dijagnostika i terapija: Na osnovu rezultata ERCP-a, lekari mogu postaviti dijagnozu i, u nekim slučajevima, odmah izvršiti terapeutske postupke kao što su uklanjanje kamenaca u žuči, postavljanje stentova, ili druge procedure.

ERCP se obavlja kako bi se istražile i rešile brojne probleme u gastrointestinalnom traktu, i igra ključnu ulogu u dijagnostici i lečenju problema sa žučnim kanalima i pankreasom.

Doktori

ERCP

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 215.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻