New Hospital Logo
deco

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

Hirurgija trbušnog zida

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

je dijagnostička i terapijska procedura koja se koristi za ispitivanje i tretiranje problema u žučnim vodovima i pankreasu. Ova procedura kombinuje endoskopiju i rendgensku sliku kako bi se dobile informacije o unutrašnjim strukturama žučnih puteva i pankreasa.

Evo osnovnih informacija o ERCP proceduri:

  1. Priprema: Pre ERCP-a, pacijent će biti postavljen na post dok je još uvek gladan kako bi se obezbedilo da stomak bude prazan tokom procedure. Takođe, može biti potrebno da pacijent prestane uzimati određene lekove, uključujući krvne antikoagulanse.
  2. Anestezija: Obično se primenjuje lokalna anestezija u grlu i sedacija kako bi se pacijentu olakšala procedura i smanjio osećaj nelagodnosti.
  3. Uvođenje endoskopa: Lekar će pažljivo uvoditi tanku, fleksibilnu cev sa kamerom na vrhu, poznatu kao endoskop, kroz usta, jednjak i stomak kako bi došao do žučnih puteva i pankreasa.
  4. Kontrastno sredstvo: Kada se endoskop pozicionira na pravom mestu, kontrastno sredstvo (boja) će se ubrizgati u žučne puteve ili pankreas, a zatim će se napraviti rendgenske snimke. Ove slike omogućavaju lekaru da vidi eventualne abnormalnosti, kao što su kamenci, suženja, tumori ili druge promene.
  5. Terapijske intervencije: ERCP se takođe može koristiti za terapijske svrhe. Na primer, ako se pronađu kamenci u žučnim putevima, lekar može koristiti ERCP za njihovo uklanjanje. Takođe se mogu postavljati stentovi kako bi se održao otvoren prolaz u slučaju suženja.
  6. Završetak procedure: Nakon što su svi potrebni dijagnostički ili terapijski koraci izvršeni, endoskop će se pažljivo izvući iz pacijentovog tela.
  7. Oporavak: Nakon ERCP-a, pacijent će biti praćen u odmaralištu dok se anestezija ne povuče. Oporavak obično traje nekoliko sati, i pacijent će moći da se vrati kući istog dana. Mogući su blagi simptomi, poput blage nelagodnosti u grlu.

ERCP je korisna i često primenjivana procedura za dijagnozu i lečenje problema u žučnim putevima i pankreasu. Važno je napomenuti da, iako je većina pacijenata uspešno podnosi, kao i svaka medicinska procedura, može biti povezana sa rizicima i komplikacijama. Odluka o izvođenju ERCP-a donosi se na osnovu individualnih potreba i procene lekara.

Doktori

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 215.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻