New Hospital Logo
deco

Endokrinološki specijalistički ultrazvučni pregled

Endokrinologija

Endokrinološki specijalistički ultrazvučni pregled

se obavlja kada postoji potreba da se detaljnije ispita struktura i stanje endokrinih organa kao što su štitna žlezda, nadbubrežne žlezde, pankreas i druge endokrine žlezde. Ovaj pregled omogućava endokrinolozima da dobiju sliku unutrašnjosti tih organa kako bi procenili njihovu veličinu, oblik i prisustvo eventualnih promena.

Evo kako obično izgleda endokrinološki specijalistički ultrazvučni pregled:

  1. Priprema: Obično nije potrebna posebna priprema pre ultrazvučnog pregleda endokrinih organa. Pacijent obično može da jede i pije normalno pre pregleda. Važno je obavestiti tehničara ili lekara o svim lekovima koje trenutno uzimate i o bilo kakvim simptomima ili problemima koje imate.
  2. Pregled: Pacijent će biti postavljen u udoban položaj na stolu za pregled. Gel se nanosi na kožu na mestu gde će se vršiti pregled. Gel pomaže u prenosu zvučnih talasa i poboljšava sliku koju ultrazvučni aparat prikazuje na monitoru.
  3. Ultrazvučni pregled: Tehničar će koristiti ultrazvučni senzor, poznat kao transduser, kako bi emitovao i primio zvučne talase. Ti zvučni talasi se reflektuju od tkiva unutar tela i stvaraju sliku na monitoru. Lekar ili tehničar će pregledati organe i tkiva kako bi procenili njihovo stanje.
  4. Evaluacija i dijagnoza: Na osnovu slika koje se prikazuju na monitoru, endokrinolog će izvršiti procenu organa i tkiva. Ovo može uključivati merenje veličine štitne žlezde, procenu prisustva cista, tumora ili drugih promena. Na osnovu ovih podataka, lekar će postaviti dijagnozu i razmotriti dalje korake u lečenju ili praćenju stanja.
  5. Završetak pregleda: Nakon završetka pregleda, gel se obično briše sa kože, a pacijent se može obući i vratiti normalnim aktivnostima.

Endokrinološki specijalistički ultrazvučni pregled je bezbolan i obično traje relativno kratko vreme. Rezultati pregleda omogućavaju endokrinolozima da bolje razumeju stanje endokrinih organa i donesu informisane medicinske odluke u vezi sa dijagnozom i lečenjem.

Doktori

Endokrinološki specijalistički ultrazvučni pregled

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻