New Hospital Logo
deco

Ekstrakcija jejunostome PFG

Opšta hirurgija

Ekstrakcija jejunostome (perkutana gastrostomska hranilica)

je medicinski postupak u kojem se uklanja gastrostomska hranilica koja je prethodno postavljena radi hranjenja pacijenta kroz stomu (otvor u trbušnom zidu) u želudac ili jejunum (prvi deo tankog creva). Ovaj postupak se obično izvodi ako hranilica više nije potrebna ili ako postoji potreba za zamjenom ili ažuriranjem uređaja. Evo kako obično izgleda postupak ekstrakcije jejunostome PFG:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se priprema za postupak, uključujući obaveštenje o samom postupku i saglasnost za njegovo izvođenje. Takođe se može obaviti evaluacija kako bi se osiguralo da je pacijent u odgovarajućem stanju za postupak.
  2. Lokalna anestezija (opciono): Pre ekstrakcije, može se primeniti lokalna anestezija na kožu oko jejunostome kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka. Anestezija nije uvek potrebna, ali se koristi prema potrebi.
  3. Uklanjanje jejunostome: Lekar pažljivo uklanja jejunostomsku hranilicu tako što će odstraniti pridržavajuće flastere ili pričvršćivače i pažljivo izvući uređaj iz stomičnog otvora (stome) na trbušnom zidu.
  4. Ispitivanje i čišćenje (opciono): Nakon ekstrakcije, može se obaviti pregled stomičnog otvora kako bi se utvrdilo da nema znakova infekcije ili drugih problema. Ovo se može pratiti čišćenjem otvora i primenom antiseptika.
  5. Zatvaranje rane (opciono): U nekim slučajevima, stomični otvor može biti zatvoren šavovima ako se ne planira ponovno postavljanje gastrostomske hranilice.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će biti pažljivo praćen. Oporavak nakon ekstrakcije jejunostome obično nije komplikovan, i pacijent će dobiti upute o nezi stomičnog otvora, uklanjanju šavova (ako su postavljeni) i prevenciji infekcija.

Ekstrakcija jejunostome PFG obično se izvodi kada pacijent više ne koristi hranilicu ili kada postoji potreba za promenom ili ažuriranjem uređaja. Postupak se obavlja pod pažljivim nadzorom medicinskog tima kako bi se osigurala sigurnost i komfor pacijenta.

Doktori

Ekstrakcija jejunostome PFG

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻