New Hospital Logo
deco

Ekstirpacija endometrioma trbušnog zida

Opšta hirurgija

Ekstirpacija endometrioma trbušnog zida

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se potpuno uklonila endometrioza, tačnije endometriotska lezija ili cista, koja se nalazi unutar ili na trbušnom zidu. Endometrioza je stanje u kojem tkivo koje normalno raste unutar materice (endometrijum) raste izvan nje i može se pojaviti na različitim mestima u abdomenu, uključujući i trbušni zid.

Evo opšteg pregleda kako izgleda postupak ekstirpacije endometrioma trbušnog zida:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti podvrgnut medicinskom pregledu i evaluaciji kako bi se utvrdilo da li je kandidat za operaciju. To uključuje ocenu zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i druge dijagnostičke procedure. Pacijent će takođe biti obavešten o proceduri i potpisati saglasnost za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu će se primeniti anestezija kako bi bio bezbolan tokom postupka. Vrsta anestezije može varirati, uključujući lokalnu, regionalnu ili opštu anesteziju, u zavisnosti od obima i prirode operacije.
  3. Pristup endometrioznoj leziji: Hirurg će napraviti rez (inciziju) u trbušnom zidu blizu mesta gde se nalazi endometriotska lezija. Veličina incizije će zavisiti od veličine i lokacije lezije.
  4. Uklanjanje endometriotske lezije: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti endometriotsku leziju iz trbušnog zida. Ovo može zahtevati pažljivo odvajanje lezije od okolnih tkiva i struktura.
  5. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja endometriotske lezije, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon ovakve operacije može varirati, ali će pacijent dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Ekstirpacija endometrioma trbušnog zida je posebno usmerena na uklanjanje endometriotske lezije iz ovog specifičnog područja. Nakon operacije, lezija će obično biti poslata na patohistološku analizu kako bi se potvrdila dijagnoza i procenila priroda lezije. Važno je da pacijent sledi upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osiguralo što bolje zaceljenje incizije i smanjili rizici od komplikacija.

Doktori

Ekstirpacija endometrioma trbušnog zida

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 160.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻