New Hospital Logo
deco

Ekstirpacija ciste u celini

Opšta hirurgija

Ekstirpacija ciste u celini

je hirurški postupak koji se koristi kako bi se potpuno uklonila cista iz tela pacijenta. Ovaj postupak se obično primenjuje kada se cista nalazi na površini tela ili unutar tela, a hirurg odluči da je potrebno potpuno ukloniti.

Evo opšteg pregleda kako izgleda postupak ekstirpacije ciste u celini:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut medicinskom pregledu i evaluaciji kako bi se utvrdilo da li je kandidat za operaciju. To uključuje ocenu zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i druge dijagnostičke procedure. Pacijent će takođe biti obavešten o proceduri i potpisati saglasnost za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu će se primeniti anestezija kako bi bio bezbolan tokom postupka. Tip anestezije može varirati, uključujući lokalnu, regionalnu ili opštu anesteziju, u zavisnosti od vrste i lokacije ciste.
  3. Pristup cisti: Hirurg će napraviti rez (inciziju) u blizini ili iznad ciste kako bi pristupio njoj. Veličina incizije zavisiće od veličine ciste i njenog položaja.
  4. Uklanjanje ciste: Hirurg će pažljivo izolovati cistu od okolnih tkiva i organa, a zatim je u potpunosti ukloniti iz tela. U nekim slučajevima, cista može biti vezana ili zalijepljena za okolna tkiva, pa će se morati pažljivo odvojiti pre uklanjanja.
  5. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja ciste, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon ovakve operacije obično zavisi od veličine ciste i složenosti postupka. Pacijent će dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Posle operacije, cista će obično biti poslata na patohistološku analizu kako bi se utvrdila njen tip i priroda. Ovo je važno za postavljanje tačne dijagnoze i određivanje daljeg tretmana, ako je potrebno.

Važno je da pacijent sledi upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osiguralo što bolje zaceljenje incizije i smanjenje rizika od infekcije ili drugih komplikacija.

Doktori

Ekstirpacija ciste u celini

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 80.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻