New Hospital Logo
deco

Eksplorativna laparotomija.Dekonekcija kolorektoanastomoze.Kreiranje terminalne kolostome.Toaleta i drenaža trbušne duplje.

Opšta hirurgija

Opisani postupak je složen hirurški zahvat koji obuhvata različite korake i može se izvoditi iz različitih medicinskih razloga. Evo detaljnijeg objašnjenja svakog koraka:

  1. Eksplorativna laparotomija: Eksplorativna laparotomija je otvaranje trbušne šupljine hirurškim rezom kako bi se dobila pristup unutrašnjim organima i pregledalo stanje trbušnih organa. Ovaj korak se obično izvodi kako bi se postavila dijagnoza ili procenilo stanje trbušnih organa, na primer, kod pacijenata sa abdominalnim bolovima ili traumom.
  2. Dekonekcija kolorektoanastomoze: Ovaj korak podrazumeva razdvajanje ili odvajanje anastomoze koja je prethodno stvorena između kolona i rektuma. Razlog za dekonekciju može biti komplikacija nakon prethodne kolorektalne hirurgije ili potreba za rekonstrukcijom crevnog trakta.
  3. Kreiranje terminalne kolostome: Terminalna kolostoma je otvor na trbušnom zidu kroz koji se deo debelog creva (kolona) izvodi na površinu kože. Ova procedura se često izvodi kako bi se obezbedio prolaz fecesa iz tela kada postoji problem sa donjim delom debelog creva ili rektuma. Pacijent će koristiti posebne aparate (stome) kako bi sakupljao feces i održavao higijenu.
  4. Toaleta i drenaža trbušne duplje: Toaleta trbušne duplje uključuje ispiranje i čišćenje trbušne šupljine sterilnim rastvorima kako bi se odstranile moguće infekcije ili nečistoće. Drenaža se obično vrši postavljanjem drenažnih katetera ili drenažnih cevi kako bi se omogućilo odvođenje viška tečnosti ili gnoja iz trbušne šupljine tokom procesa zarastanja.

Ovaj postupak se obično izvodi pod opštom anestezijom, a pacijent će zahtevati određeno vreme oporavka nakon operacije. Hirurg će pružiti specifične upute o postoperativnoj nezi, promeni stome (ako je kreirana kolostoma) i mogućim komplikacijama.

Važno je napomenuti da se eksplorativna laparotomija sa dekonekcijom kolorektoanastomoze i kreiranjem terminalne kolostome obavlja radi lečenja ozbiljnih medicinskih stanja i obično zahteva pažljivo planiranje i stručnost hirurga.

Doktori

Eksplorativna laparotomija.Dekonekcija kolorektoanastomoze.Kreiranje terminalne kolostome.Toaleta i drenaža trbušne duplje.

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻