New Hospital Logo
deco

Ekcizija tumora kože

plasticna hirurgija

Ekcizija tumora kože

je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje tumora ili neoplazme sa površine kože. Ova procedura se često primenjuje u slučajevima kada postoji sumnja na maligni tumor, ali se može sprovoditi i kod benignih lezija koje uzrokuju simptome, smetaju estetici ili predstavljaju druge probleme.

Evo osnovnih koraka koji obično uključuju eksciziju tumora kože:

  1. Pregled i dijagnoza: Pre samog zahvata, lekar će izvršiti pregled tumora i postaviti dijagnozu. U nekim slučajevima, može biti potrebna biopsija kako bi se utvrdila priroda tumora.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent se obično priprema za hirurški zahvat, uključujući lokalnu anesteziju. U nekim slučajevima, može se primeniti i opšta anestezija, posebno ako je tumor veliki ili je potrebna pažljivija hirurška intervencija.
  3. Ekcizija: Hirurg izvršava uklanjanje tumora zajedno s određenom količinom zdravog tkiva oko tumora kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje potencijalno zaraženih ćelija. Postupak može uključivati skalpel, elektrohirurške metode (korišćenje električne struje) ili lasersko uklanjanje, u zavisnosti od specifičnosti slučaja.
  4. Šivanje ili zatvaranje rane: Nakon ekscizije, hirurg može zatvoriti ranu šivanjem ili primeniti druge tehnike zatvaranja kako bi se postigla što bolja estetika i funkcionalnost.
  5. Slanje uzorka na analizu: U slučajevima sumnje na malignitet, uzorak tkiva može biti poslat na histološku analizu kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdila prisutnost malignih ćelija.
  6. Postoperativna nega: Nakon ekscizije, pacijent će dobiti uputstva o postoperativnoj nezi rane, praćenju bilo kakvih promena ili komplikacija, i o daljim koracima, uključujući pravilno održavanje rane i eventualnu rehabilitaciju.

Važno je napomenuti da će detalji postupka zavisiti od veličine, lokacije i vrste tumora, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Preporučuje se razgovor s hirurgom ili dermatologom kako bi se dobio detaljan pregled i individualizovane preporuke za postupak.

Doktori

Ekcizija tumora kože

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻