New Hospital Logo
deco

ECC

ginekologija

Endocervikalna kiretaža (ECC)

je medicinski postupak koji se koristi u oblasti ginekologije kako bi se uzeli uzorci tkiva iz unutrašnjeg dela cerviksa (vrat materice) za analizu. Ovaj postupak se obično izvodi kako bi se proučavala prisutnost abnormalnih ćelija, prekanceroznih promena, raka grlića materice ili drugih ginekoloških problema.

Evo kako obično izgleda postupak endocervikalne kiretaže (ECC):

  1. Priprema: Pacijentka će obaviti pregled kod ginekologa ili lekara koji će obavestiti o postupku i eventualnim rizicima i koristima. Pre ECC-a, često se vrši PAPA test (Papanicolaou test) kako bi se utvrdile abnormalnosti koje zahtevaju dalje ispitivanje.
  2. Instrumenti: Lekar će koristiti specijalne medicinske instrumente za postupak, uključujući spekulume za otvaranje vagine i grlića materice kako bi se omogućio pristup cerviksu.
  3. Uzimanje uzorka: Lekar će pažljivo umetnuti tanku četkicu ili kiretu kroz cervikalni kanal (kanal cerviksa) i uzeti uzorak tkiva iz endocervikalne zone. Ovaj uzorak se često šalje na analizu kako bi se utvrdile eventualne abnormalnosti.
  4. Nega nakon postupka: Nakon završetka ECC-a, pacijentka može osećati blage bolove ili krvarenje. Ovi simptomi obično prolaze brzo. Lekar će pružiti upute o nezi nakon postupka, uključujući bilo kakve posebne smernice o seksualnoj aktivnosti i drugim aktivnostima.

Endocervikalna kiretaža je važna dijagnostička procedura koja se koristi za rano otkrivanje i praćenje problema sa cerviksom, uključujući karcinom grlića materice. Važno je slediti upute lekara i redovno se podvrgavati ovim pregledima kako bi se očuvalo reproduktivno zdravlje žene i identifikovali potencijalni problemi u ranim fazama kada su najbolje podložni lečenju.

Doktori

ECC

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 20.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻