New Hospital Logo
deco

Duodenoskopija

Gastroenterologija

Duodenoskopija

je medicinska procedura koja se koristi za pregled unutrašnjosti prvog dela tankog creva, poznatog kao duodenum. Duodenoskopija se izvodi pomoću duodenoskopa, tanke, fleksibilne cevi sa malom kamerom na vrhu, koja omogućava lekarima da pregledaju sluznicu i strukturu duodenuma, kao i okolno tkivo.

Ova procedura se često naziva „gastroskopija“ ili „gastroduodenoskopija“ (EGD), a to je zato što se često koristi za pregled celog gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, uključujući i želudac i duodenum. Međutim, fokus duodenoskopije je na pregledu duodenuma.

Procedura duodenoskopije se obično izvodi iz medicinskih razloga kao deo dijagnostike ili radi terapije u određenim situacijama. Evo nekoliko razloga zašto se može izvesti duodenoskopija:

  1. Dijagnostika: Duodenoskopija se koristi za dijagnosticiranje različitih gastrointestinalnih problema, kao što su čirevi na sluznici, inflamacije, tumori ili druge abnormalnosti.
  2. Biopsija: Lekar može uzeti uzorak tkiva (biopsiju) tokom duodenoskopije kako bi se analizirao pod mikroskopom radi potvrde dijagnoze ili identifikacije patoloških promena.
  3. Terapija: U nekim slučajevima, duodenoskopija se može koristiti za terapeutske svrhe. Na primer, tokom procedure se mogu ukloniti polipi, zaustaviti krvarenje ili postaviti stent za proširenje suženog dela duodenuma.

Duodenoskopija se obično izvodi uz upotrebu lokalne anestezije i sedacije kako bi se pacijentu omogućila veća udobnost i smanjila nelagodnost tokom procedure. Pacijent će obično ležati na boku dok se duodenoskop umetne kroz usta i donese do duodenuma.

Pre duodenoskopije, može biti potrebno da pacijent uzdržava unos hrane i tečnosti nekoliko sati pre procedure. Nakon procedure, pacijent će obično provesti neko vreme pod nadzorom medicinskog osoblja dok se sedacija povuče, a zatim će mu biti dozvoljeno da se oporavi kod kuće.

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste razgovarali o proceduri, pripremi, potencijalnim rizicima i komplikacijama, i da postavite pitanja ako imate bilo kakve nedoumice u vezi sa duodenoskopijom.

Doktori

Duodenoskopija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 24.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻