New Hospital Logo
deco

Drenaža apscesa – biloma

Interventna radiologija

Drenaža apscesa i biloma

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje gnoja ili tečnosti nakupljene unutar apscesa ili biloma.

Apsces je šupljina ispunjena gnojem koja se formira unutar tkiva ili organa. Bilom je nakupina tečnosti koja se obično formira u jetri.

Postupak obično uključuje:

  1. Lokalizacija apscesa/biloma: Pomoću ultrazvuka, CT-a ili drugih dijagnostičkih tehnika, lekar identifikuje tačno mesto gde se nalazi apsces ili bilom.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent se može pripremiti za postupak, a može se koristiti lokalna ili opšta anestezija, u zavisnosti od lokacije i veličine apscesa/biloma.
  3. Drenaža: Kroz tanku iglu ili hirurški rez, lekar će ukloniti gnoj ili tečnost iz apscesa/biloma. Ova tečnost se može odvesti u posebnu posudu za odlaganje.
  4. Postavljanje drenaže: U nekim slučajevima, može biti potrebno postaviti drenažu (dren) kako bi se omogućilo dalje odvođenje tečnosti iz šupljine tokom procesa ozdravljenja.

Ove drenaže se obavljaju kako bi se olakšali simptomi, smanjio rizik od komplikacija, poput širenja infekcije ili daljeg nakupljanja tečnosti. Nakon postupka, pacijent će biti pod medicinskim nadzorom i moguće je da će mu biti propisana antibiotička terapija za sprečavanje infekcije. Oporavak nakon drenaže će zavisiti od veličine, lokacije i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Doktori

Drenaža apscesa – biloma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻