New Hospital Logo
deco

Davanje hindroprotektornih preparata u zglob

ortopedija

Hondroprotektorni preparati

se koriste za tretman degenerativnih bolesti zglobova, kao što su osteoartritis. Ovi preparati pomažu u očuvanju hrskavice i usporavaju dalje oštećenje zglobova. Obično se primenjuju oralno u obliku kapsula, tableta ili praškova, ali takođe postoje i hondroprotektorni preparati koji se primenjuju direktno u zglob.

Primena hondroprotektornih preparata direktno u zglob, često putem intraartikularnih injekcija, može biti efikasna za pacijente sa ozbiljnim problemima sa zglobovima, naročito kada oralna primena ne daje zadovoljavajuće rezultate. Ovaj postupak se obavlja u medicinskoj ustanovi i obično se izvodi od strane reumatologa ili ortopeda. Evo osnovnih koraka u primeni hondroprotektornih preparata direktno u zglob:

  1. Pregled i dijagnoza: Pre nego što se odluči za primenu hondroprotektornih injekcija, lekar će obaviti pregled i postaviti dijagnozu. To može uključivati rendgenske snimke, ultrazvuk i druge dijagnostičke testove.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent će biti obavešten o postupku i imaće priliku postaviti pitanja. Takođe će se uzeti u obzir alergije na lekove ili druge kontraindikacije.
  3. Priprema zgloba: Zglob se obriše antiseptičkim sredstvom kako bi se smanjila opasnost od infekcije. Ponekad se koristi lokalna anestezija kako bi se umanjila bol tokom ubrizgavanja hondroprotektora.
  4. Injekcija: Lekar pažljivo ubrizgava hondroprotektorni preparat u zglob koristeći sterilnu iglu i špric. Ovo se radi pod kontrolom rendgenskih snimaka, ultrazvuka ili palpiranjem kako bi se pravilno usmerila igla ka zahvaćenom delu zgloba.
  5. Nakon postupka: Nakon injekcije, pacijentu se može savetovati odmor i izbegavanje prekomernog opterećenja zgloba tokom prvih nekoliko dana nakon injekcije.
  6. Efekti i kontrola: Hondroprotektori mogu pomoći u obnavljanju hrskavice i smanjenju upale u zglobu. Pacijent će biti pozvan na kontrolni pregled kako bi se procenio efekat injekcije i donela odluka o potrebi ponovne injekcije.

Važno je napomenuti da primena hondroprotektornih injekcija direktno u zglob treba da bude sprovedena od strane iskusnog medicinskog osoblja kako bi se minimizirao rizik od povreda ili komplikacija. Ovaj postupak se obavlja uz sve neophodne mere predostrožnosti kako bi se obezbedila bezbednost pacijenta i kvalitetna nega zgloba.

Doktori

Davanje hindroprotektornih preparata u zglob

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 22.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻