New Hospital Logo
deco

Cistolitotomija (ekstrakcija kamena iz mokraćne bešike)

Mokraćna bešika

Cistolitotomija

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje kamena iz mokraćne bešike. Ovaj postupak se izvodi kada se kamen formira unutar bešike i uzrokuje simptome poput bolova, poteškoća pri mokrenju, krvarenja ili ponavljajućih infekcija mokraćnih puteva. Cistolitotomija može biti jednostavan i efikasan način za rešavanje ovih problema.

Evo kako obično izgleda postupak cistolitotomije:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se susresti sa zdravstvenim timom radi procene i pripreme. To uključuje razgovor sa hirurgom i anesteziologom kako bi se odredila vrsta anestezije koja će se koristiti tokom procedure.
  2. Anestezija: Cistolitotomija se obično izvodi pod spinalnom anestezijom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od individualnih faktora i preference pacijenta.
  3. Pristup: Nakon što je anestezija primenjena i pacijent je udobno uspavan, hirurg će napraviti rez u donjem delu trbuha kako bi pristupio mokraćnoj bešici.
  4. Uklanjanje kamena: Hirurg će napraviti otvor u zidu mokraćne bešike kako bi mogao da uđe i izvadi kamen. Kamena se može izvaditi pincetom ili drugim hirurškim instrumentima. U nekim slučajevima, kamena može biti drobljen pre nego što se izvuče. Nakon uklanjanja kamena, hirurg će pažljivo zatvoriti otvor u bešici.
  5. Oporavak: Nakon završetka postupka, pacijent će biti premešten u odgovarajući prostor za oporavak. Vreme oporavka može varirati, ali obično se pacijenti brzo vraćaju normalnim aktivnostima.

Cistolitotomija je obično efikasan postupak za uklanjanje kamenja iz mokraćne bešike, a pacijenti često doživljavaju olakšanje od simptoma nakon postupka. Hirurg će pružiti detaljne informacije o postupku i njegovim potencijalnim rizicima i koristima pre nego što se pacijent podvrgne cistolitotomiji.

Doktori

Cistolitotomija (ekstrakcija kamena iz mokraćne bešike)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.