New Hospital Logo
deco

Biopsija usne duplje

Otorinilaringolgija biopsija

Biopsija usne duplje

je medicinski postupak koji se koristi radi uzimanja uzorka tkiva iz usne šupljine radi dijagnostičke analize. Ova procedura se često koristi kako bi se utvrdila priroda promjena ili lezija koje se mogu pojaviti u usnoj šupljini, poput tumora, čireva ili drugih abnormalnosti.

Evo kako obično izgleda postupak biopsije usne duplje:

  1. Priprema: Pacijentu se može preporučiti da ne jede ili pije određeno vrijeme prije biopsije, ovisno o vrsti biopsije i uputama liječnika.
  2. Lokalna anestezija: Prije početka postupka, područje koje će biti biopsirano obično se lokalno anestezira kako bi se smanjila bol i nelagoda tokom biopsije.
  3. Uzimanje uzorka: Liječnik koristi posebne instrumente kako bi uzeo malu količinu tkiva iz zahvaćenog područja. Uzorak se može uzeti pomoću skalpela, igle ili drugih sredstava, ovisno o potrebama i vrsti lezije.
  4. Zatvaranje rane: Nakon što je uzorak uzet, rana se može zatvoriti šavovima, ako je potrebno.
  5. Slanje uzorka na analizu: Uzorak se šalje u laboratorij radi detaljne analize pod mikroskopom kako bi se utvrdila priroda tkiva i postavila dijagnoza.

Biopsija usne duplje je važan dijagnostički alat koji omogućuje liječnicima da precizno odrede prirodu lezija u usnoj šupljini te da odaberu odgovarajući plan liječenja. Važno je razgovarati s liječnikom o svim pitanjima ili nedoumicama koje imate u vezi s postupkom biopsije.

Doktori

Biopsija usne duplje

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻