New Hospital Logo
deco

Biopsija PVU sa ECC

Ginekologija

Biopsija PVU (portio vaginalis uteri) sa ECC (endocervikalna kiretaža)

je dijagnostički postupak koji se obavlja radi analize i uzimanja uzoraka tkiva grlića materice i endocervikalnog kanala. Ovaj postupak obično se izvodi kada postoje određeni abnormalni rezultati PAPA testa (Pap testa) ili drugih ginekoloških pregleda, a ima za cilj da se utvrdi prisustvo patoloških promena, uključujući rane znakove karcinoma ili drugih oboljenja grlića materice.

Evo osnovnih koraka u postupku biopsije PVU sa ECC:

  1. Priprema: Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološkom stolcu kako bi se omogućio pristup grliću materice. Pre postupka, obično će se obaviti pregled grlića materice kako bi se odredila tačna lokacija za uzimanje uzoraka.
  2. Anestezija: U nekim slučajevima, lokalna anestezija se može primeniti na grlić materice kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka. Međutim, ECC je obično dobro podnošljiv i ne zahteva opštu anesteziju.
  3. ECC (endocervikalna kiretaža): Prvo, ECC će se izvesti. Ovo uključuje umetanje tanke cevčice, poznate kao curette, u endocervikalni kanal, koji je prolaz koji povezuje vaginu i grlić materice. Curette će se pažljivo pomerati kako bi se uzeli uzorci ćelija iz ovog kanala. Ovi uzorci se zatim šalju na analizu u laboratoriju.
  4. Biopsija PVU: Nakon što je ECC završena, pristupa se biopsiji PVU. To uključuje uzimanje malih uzoraka tkiva direktno sa površine grlića materice uz pomoć specijalnog instrumenta, obično poznatog kao biopsijska pinceta.
  5. Zatvaranje i oporavak: Nakon završetka postupka, pacijentkinja može iskusiti blagu nelagodnost ili krvarenje. Obično je moguće da se vrati normalnim aktivnostima istog dana ili nakon kraćeg odmora.

Rezultati biopsije PVU sa ECC koriste se za dijagnozu prisustva abnormalnih ćelija, infekcija, karcinoma ili drugih stanja grlića materice. Na osnovu tih rezultata, lekar može preporučiti dalje korake u lečenju ili praćenju, ukoliko je to potrebno. Važno je razgovarati sa svojim ginekologom o rezultatima i planiranim daljim koracima kako biste osigurali najbolju moguću negu.

Doktori

Biopsija PVU sa ECC

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 22.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻