New Hospital Logo
deco

Biopsija pankreasa

Biopsija

Biopsija pankreasa

je medicinski postupak kojim se uzimaju uzorci tkiva iz pankreasa radi analize i postavljanja dijagnoze. Pankreas je organ smešten duboko u trbušnoj šupljini, pa se biopsija pankreasa obično izvodi putem različitih metoda, uključujući:

  1. Biopsija fine igle (FNAB): Ovo je čest način uzimanja uzoraka pankreasnog tkiva. Lekar će koristiti tanku iglu za uzimanje malog uzorka tkiva ili ćelija iz pankreasa. Postupak se obično izvodi uz pomoć ultrazvuka ili CT skeniranja kako bi se tačno usmerila igla prema mestu interesa.
  2. Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP): Ovaj postupak kombinuje endoskopiju i radiografiju za pristup pankreasu. Lekar će kroz usta pacijenta uvoditi endoskop do duodenuma (gornji deo tankog creva), a zatim ubaciti kontrastno sredstvo i uzeti uzorke tkiva pomoću tanke igle.
  3. Laparoskopska biopsija pankreasa: U ovom postupku, lekar će napraviti nekoliko malih incizija u trbušnom zidu i koristiti laparoskop (minijaturnu video kameru) i posebne instrumente kako bi direktno pristupio pankreasu i uzeo uzorke tkiva.
  4. Otvorena hirurška biopsija: U nekim slučajevima, biopsija se može izvesti otvorenom hirurškom procedurom, gde se pristupa pankreasu putem većeg abdominalnog reza.

Nakon uzimanja uzorka, tkivo se šalje u laboratoriju radi patohistološke analize. Patolog će pregledati uzorke pod mikroskopom kako bi identifikovao eventualne promene ili bolesti u pankreasu, kao što su tumori, upale ili druge patologije.

Biopsija pankreasa se obično izvodi kada postoje sumnje na prisustvo pankreasnih problema, kao što su tumori, hronični pankreatitis ili druge bolesti. Ovaj postupak pomaže u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg lečenja.

Doktori

Biopsija pankreasa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 80.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻