New Hospital Logo
deco

Biopsija malih pljuvačnih žlezda u lokalnoj anesteziji

ORL

Biopsija malih pljuvačnih žlezda

u lokalnoj anesteziji je medicinski postupak u kojem se uzima mali uzorak tkiva iz malih pljuvačnih žlezda (mikroskopskih žlezda) u ustima ili drugim oralnim strukturama radi analize i dijagnoze različitih stanja ili bolesti. Ovaj postupak se obično izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se omogućilo pacijentu da bude svestan, ali bez osećaja bola tokom procedure.

Evo kako obično izgleda postupak biopsije malih pljuvačnih žlezda u lokalnoj anesteziji:

  1. Priprema: Pre postupka, lekar će pregledati i oceniti potrebu za biopsijom. Pacijent će biti informisan o samom postupku i potpisati informirani pristanak.
  2. Lokalna anestezija: Pre nego što se izvrši biopsija, lekar će primeniti lokalnu anesteziju na područje gde će se uzeti uzorak tkiva. Obično se koristi anestetička injekcija koja će omogućiti da se područje postane bezbolno tokom postupka.
  3. Uzimanje uzorka: Nakon što anestezija deluje i područje postane bezbolno, lekar će uzeti uzorak tkiva. To se obično radi pomoću posebnog instrumenta koji se koristi za uzimanje malog komadića tkiva. Uzorak će biti pažljivo obeležen i pripremljen za dalju analizu.
  4. Zaključak i nega: Nakon uzimanja uzorka, lekar će zatvoriti ranu, obaviti sterilizaciju i pružiti upute o postoperativnoj nezi. Oporavak obično traje kratko vreme, i pacijent može biti upućen na kućnu negu.
  5. Analiza uzorka: Uzorak tkiva će biti poslat u laboratoriju na analizu. Stručnjaci u laboratoriji će izvršiti mikroskopsko ispitivanje kako bi identifikovali bilo kakve promene, patologije ili abnormalnosti u tkivu. Rezultati analize će biti korišćeni za postavljanje dijagnoze ili procenu stanja.

Biopsija malih pljuvačnih žlezda u lokalnoj anesteziji obično je jednostavan postupak, a komplikacije su retke. Važno je da pacijent sledi upute lekara u vezi sa postoperativnom negom i prati rezultate analize kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i odredio odgovarajući plan lečenja ako je to potrebno.

Doktori

Biopsija malih pljuvačnih žlezda u lokalnoj anesteziji

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 20000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻