New Hospital Logo
deco

Biopsija limfnih čvorova vrata

Biopsija

Biopsija limfnih čvorova vrata

je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka tkiva ili ćelija iz limfnih čvorova koji se nalaze u vratnom regionu. Ovaj postupak se obično izvodi kako bi se utvrdila dijagnoza ili da bi se istražilo širenje bolesti u ovom području.

Evo kako se obavlja biopsija limfnih čvorova vrata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pregledan kako bi se odredila lokacija i veličina limfnih čvorova koji se trebaju biopsirati. Lekar će takođe razgovarati s pacijentom o samom postupku i mogućim rizicima.
  2. Lokalna ili opšta anestezija: Biopsija se može obaviti pod lokalnom anestezijom, koja omrtvi područje oko limfnog čvora, ili pod opštom anestezijom ako je potrebno.
  3. Uzimanje uzorka tkiva: Postoji nekoliko načina za uzimanje uzorka tkiva iz limfnog čvora. Najčešće se koristi fine igle aspiracije, što uključuje umetanje tanke igle u limfni čvor kako bi se izvukla tečnost ili ćelije. Drugi načini uključuju otvorenu biopsiju, gde se limfni čvor uklanja hirurški ili uzimanje uzorka tokom hirurškog postupka u kojem se uklanja tumor ili druga patologija.
  4. Analiza uzorka: Uzorak tkiva ili ćelija iz limfnog čvora će se poslati u laboratoriju na analizu. Patolog će pregledati uzorak pod mikroskopom kako bi postavio dijagnozu.
  5. Završetak postupka: Nakon uzimanja uzorka, pacijent će biti nadgledan u toku određenog vremenskog perioda kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

Biopsija limfnih čvorova vrata može se izvoditi iz dijagnostičkih razloga kako bi se utvrdila priroda promene u limfnim čvorovima, kao što su infekcije, tumori ili druge bolesti. Ovi rezultati pomažu lekarima da postave tačnu dijagnozu i planiraju odgovarajuće lečenje.

Doktori

Biopsija limfnih čvorova vrata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 18.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻