New Hospital Logo
deco

Biopsija kostiju

Ortopedija

Biopsija kostiju

je medicinska procedura koja se koristi kako bi se uzorci tkiva kostiju uzeli radi analize. Ova procedura se obično izvodi kada postoji sumnja na bolesti kostiju, kao što su tumori, infekcije ili metabolički poremećaji, ili kako bi se potvrdila dijagnoza.

Evo osnovnih koraka u postupku biopsije kostiju:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za proceduru. Ovo može uključivati uzimanje anamneze, fizički pregled i laboratorijske testove kako bi se osiguralo da pacijent bude u optimalnom stanju za proceduru.
  2. Lokalna anestezija: Pre početka procedure, obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućilo pacijentu da se oseća što manje nelagodno tokom postupka.
  3. Izbor mesta za biopsiju: Hirurg bira tačku na telu gde će se izvršiti biopsija kostiju. To se obično radi na području kosti koje se sumnja da je zahvaćeno bolešću.
  4. Izvođenje biopsije: Postupak biopsije može se izvesti na nekoliko načina, uključujući:
    • Iglenom biopsijom: Hirurg koristi posebnu iglu kako bi uzorkovao deo kosti.
    • Otvorenim biopsijom: Pravi se mala incizija kroz koju se uzorkuje deo kosti.
  5. Uzimanje uzorka: Hirurg pažljivo uzorkuje deo kosti koji se šalje na dalju analizu.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što je uzorak uzet, incizija se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane.

Uzorak uzet tokom biopsije kostiju šalje se na analizu u laboratoriju kako bi se postavila dijagnoza ili isključile određene bolesti kostiju. Rezultati biopsije pomažu lekarima da razumeju prirodu problema sa kostima i planiraju odgovarajući tretman.

Važno je napomenuti da je biopsija kostiju invazivna procedura i može biti praćena manjom nelagodnošću ili bolom nakon postupka. Međutim, ona je često od suštinskog značaja za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje lečenja.

Doktori

Biopsija kostiju

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻