New Hospital Logo
deco

Biopsija jetre

Biopsija

Biopsija jetre

je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzorka tkiva iz jetre radi postavljanja dijagnoze, procene stepena oštećenja jetre ili identifikacije patoloških promena. Ovaj postupak je često neophodan za dijagnostikovanje bolesti jetre, kao što su ciroza, hepatitis, masna jetra, ili za isključivanje prisustva tumora u jetri. Evo kako se obično izvodi biopsija jetre:

  1. Priprema pacijenta: Pre biopsije, pacijent će biti informisan o postupku, potencijalnim rizicima i dat će svoj pristanak za izvođenje biopsije. Takođe će se obaviti fizički pregled i laboratorijske analize kako bi se procenilo opšte zdravstveno stanje pacijenta.
  2. Izbor metode biopsije: Postoji nekoliko metoda za biopsiju jetre, uključujući perkutanu biopsiju, transvenoznu biopsiju, endoskopsku biopsiju i hiruršku biopsiju. Izbor metode zavisi od specifičnog kliničkog slučaja i potreba pacijenta.
  3. Lokalna anestezija: Pre uzimanja uzorka tkiva, područje oko jetre će se anestezirati lokalno kako bi se smanjila bol i nelagodnost tokom postupka.
  4. Uzimanje uzorka: Lekar će koristiti odgovarajuću metodu za uzimanje uzorka tkiva iz jetre. Na primer, u perkutanoj biopsiji, igla se ubacuje kroz kožu i mišiće trbuha do jetre kako bi se uzeli uzorci. U drugim metodama, može se koristiti endoskop ili hirurški pristup.
  5. Zatvaranje rane: Nakon uzimanja uzorka, igla se uklanja, ili se hirurška rana zatvara, a može se staviti sterilni zavoj ili flaster.
  6. Analiza uzorka: Uzorci tkiva se šalju u patohistološki laboratorij, gde će ih patolog pregledati pod mikroskopom kako bi postavio dijagnozu i analizirao karakteristike tkiva.

Rezultati biopsije jetre pomažu lekarima da postave tačnu dijagnozu i odluče o planu lečenja, uključujući lekove, promene u ishrani ili hirurške intervencije. Biopsija jetre je važan dijagnostički postupak za procenu zdravlja jetre i identifikaciju bolesti jetre.

Doktori

Biopsija jetre

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 60.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻