New Hospital Logo
deco

Biopsija epifaringsa

ORL

Biopsija epifaringsa

je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzorka tkiva (biopsiju) iz epifaringsa, što je deo gornjeg dela grla ili ždrela. Ovaj postupak se obično izvodi kada postoji sumnja na prisustvo abnormalnih ćelija ili tkiva u epifarinksu ili kada je potrebna dodatna dijagnostika kako bi se utvrdilo potencijalno ozbiljno oboljenje.

Evo kako obično izgleda postupak biopsije epifaringsa:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti obavešten o postupku i potencijalnim rizicima i dati pristanak za izvođenje biopsije. Pre postupka, može se tražiti od pacijenta da ne jede ili pije nekoliko sati kako bi se obezbedila jasna vidljivost i izbegla aspiracija (unos hrane ili tečnosti) tokom postupka.
  2. Anestezija: Pre nego što se izvrši biopsija, obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućila bezbolnost i komfor pacijentu. Anestetik se može primeniti na površinu grla ili ždrela kako bi se umanjila nelagodnost tokom postupka.
  3. Uvođenje instrumenta: Lekar će koristiti posebne medicinske instrumente, kao što je endoskop (fleksibilna cev sa kamerom), kako bi pažljivo pregledao epifarinks i locirao oblast od interesa.
  4. Uzimanje uzorka: Nakon što se odredi mesto za biopsiju, lekar će pažljivo uzeti uzorak tkiva. Ovo se može izvesti pomoću posebnih biopsijskih instrumenata, kao što su biopsijska pinceta, igle ili skalpel.
  5. Zaključak: Uzorak tkiva će biti poslat na analizu u laboratoriju, gde će se proučavati pod mikroskopom kako bi se utvrdila priroda bilo kakvih abnormalnosti, kao što su tumorske ćelije ili upalne promene.

Nakon postupka, pacijent će biti praćen od strane lekara, a moguće su blage nelagodnosti ili krvarenje u prvih nekoliko sati. Važno je slediti sve upute za postoperativnu negu i pratiti rezultate biopsije kako bi se postavila tačna dijagnoza i eventualno odredila odgovarajuća terapija.

Biopsija epifaringsa je važan dijagnostički alat koji pomaže u identifikaciji i evaluaciji različitih stanja i oboljenja u gornjem delu grla, uključujući maligne i ne-maligne promene.

Doktori

Biopsija epifaringsa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 45000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻