New Hospital Logo
deco

Biopsija dojke i aksile

Biopsija

Biopsija dojke i aksile

je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka tkiva iz dojke i limfnih čvorova u aksilarnoj regiji (prepona), obično radi postavljanja dijagnoze tumora dojke ili evaluacije širenja raka dojke u limfne čvorove. Postoje različite metode za biopsiju dojke i aksile, uključujući:

  1. Biopsija fine igle (FNAB): Ovo je najmanje invazivna metoda biopsije. Lekar će koristiti tanku iglu za uzimanje uzorka tkiva ili ćelija iz sumnjivog područja u dojci ili iz limfnih čvorova u aksili. Ovaj postupak se često izvodi uz pomoć ultrazvuka ili mamografije kako bi se usmerila igla tačno prema mestu interesa.
  2. Biopsija debelom iglom (CNB): Ovaj postupak koristi deblju iglu u poređenju sa FNAB-om i omogućava uzimanje većih uzoraka tkiva. Biopsija debelom iglom može pružiti više informacija o strukturi i histologiji tumora.
  3. Kirurška biopsija (otvorena biopsija): U ovom slučaju, hirurg će napraviti manji rez u koži i ukloniti veći deo sumnjivog tkiva iz dojke ili limfnih čvorova. Ovaj tip biopsije se često koristi kada se ne može dobiti dovoljno informacija pomoću FNAB ili CNB.
  4. Sentinel limfni čvor biopsija: Ovaj postupak se koristi za procenu širenja raka dojke u limfne čvorove u aksili. Lekar će injektovati boju ili radioaktivnu supstancu u tumor dojke kako bi pratio put limfne drenaže. Zatim će se uzeti uzorak „sentinel“ limfnog čvora, što je prvi limfni čvor u nizu koji prima drenažu iz dojke. Ovaj čvor se analizira kako bi se utvrdilo da li je zahvaćen rakom.

Nakon uzimanja uzoraka, tkivo se šalje u laboratoriju radi patohistološke analize. Patolog će pregledati uzorke pod mikroskopom kako bi postavio dijagnozu i odredio prisustvo karcinoma i druge karakteristike tumora.

Biopsija dojke i aksile igra ključnu ulogu u postavljanju dijagnoze raka dojke, određivanju stadijuma bolesti i planiranju odgovarajućeg lečenja.

Doktori

Biopsija dojke i aksile

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 20.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻