New Hospital Logo
deco

Artrtodeza 1 MTP zgloba

Ortopedija

Arthrodesis (artrodeza) prvog metatarzofalangealnog (1 MTP) zgloba

je hirurški postupak koji se koristi za fuziju ovog zgloba, često radi korekcije deformacija stopala ili za lečenje hallux rigidusa. Hallux rigidus je stanje u kojem je pokretljivost prvog palca značajno ograničena i često prati bol. Evo osnovnih koraka ovog hirurškog postupka:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent se pažljivo pregleda i procenjuje se ozbiljnost stanja. Ovo uključuje rendgenske snimke i dijagnostičke testove.
  2. Anestezija: Pacijent se obično anestezira, što može uključivati lokalnu anesteziju sa sedacijom ili opštu anesteziju, u zavisnosti od preference hirurga i pacijenta.
  3. Incizija: Hirurg pravi inciziju na gornjoj strani stopala, iznad prvog MTP zgloba.
  4. Priprema zgloba: Hirurg uklanja oštećeni hrskavični sloj sa površina zglobnih kostiju (metatarzalne kosti i prve falange).
  5. Fuzija zgloba: Zatim se kosti zgloba postavljaju u željeni položaj i fiksiraju uz pomoć vijaka, ploča ili drugih implantata. Ovaj postupak uzrokuje fuziju zgloba, sprečavajući dalju pokretljivost u zglobu.
  6. Zatvaranje rane: Nakon fuzije zgloba, hirurg pažljivo zatvara inciziju šavovima.
  7. Postoperativni tretman: Pacijent obično nosi posebnu cipelu ili gipsanu ortozu tokom perioda ozdravljenja kako bi se osigurala podrška stopalu i zglobu. Fizikalna terapija i postoperativne smernice su važne za oporavak.

Artrodeza 1 MTP zgloba ima za cilj eliminisati bol i poboljšati funkcionalnost stopala u slučajevima teškog hallux rigidusa ili drugih stanja koja zahvataju ovaj zglob. Važno je razgovarati sa hirurgom o svim aspektima operacije i postoperativne njege kako biste se pripremili za ovaj postupak.

Doktori

Artrtodeza 1 MTP zgloba

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻