New Hospital Logo
deco

Artroskopija kolena sa šivenjem meniskusa

ortopedija

Artroskopija kolena sa šivenjem meniskusa

je hirurški postupak koji se koristi za lečenje povreda meniskusa u kolenu. Meniskusi su hrskavičavi diskovi koji se nalaze između kostiju u kolenu i pomažu u apsorpciji šoka i stabilnosti zglobova. Povrede meniskusa, kao što su trganje ili puknuće, često zahtevaju hirurški tretman kako bi se omogućilo zarastanje i obnavljanje normalne funkcije kolena. Evo osnovnih koraka za ovaj postupak:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili spinalna) zavisi od specifičnog slučaja i preporuka anesteziologa.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti nekoliko malih incizija na kolenu. Kroz ove incizije će se ubaciti artroskop, koji je tanka cev sa kamerom i svetlom na kraju. Artroskop omogućava hirurgu da vidi unutrašnjost kolena na monitoru.
  3. Pregled meniskusa: Hirurg će koristiti artroskop da pažljivo pregleda meniskuse i utvrdi prirodu povrede. Ako postoji trganje meniskusa, hirurg će odrediti da li je moguće šivenje kako bi se omogućilo zarastanje.
  4. Šivenje meniskusa: Ako je moguće, hirurg će koristiti posebne instrumente da šije trgani deo meniskusa i obezbedi stabilnost. Šavovi koji se koriste su obično resorptivni, što znači da će se postepeno razgraditi tokom vremena.
  5. Ispitivanje i zatvaranje incizija: Nakon šivenja meniskusa, hirurg će pažljivo pregledati koleno kako bi se uverio da je postupak uspešno završen. Zatim će se male incizije zatvoriti šavovima ili specijalnim trakama.
  6. Oporavak: Oporavak nakon artroskopije kolena sa šivenjem meniskusa obično uključuje fizikalnu terapiju i vežbe kako bi se obnovila snaga i pokretljivost kolena. Pacijent će dobiti upute o postoperativnoj nezi i rehabilitaciji.

Hirurško šivenje meniskusa ima za cilj očuvanje zdravog meniskusa i povratak normalne funkcije kolena. Važno je pridržavati se uputa lekara kako biste postigli najbolje rezultate i smanjili rizik od komplikacija.

Doktori

Artroskopija kolena sa šivenjem meniskusa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 205.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻