New Hospital Logo
deco

Artrodeza skočnog zgloba

Ortopedija

Artrodeza skočnog zgloba

je hirurška procedura koja se koristi za trajno spajanje skočnog zgloba. Ova procedura se obično primenjuje kada postoje ozbiljni problemi sa skočnim zglobom, kao što su degenerativne bolesti, povrede ili neuobičajeni deformiteti koji uzrokuju bol i gubitak funkcionalnosti zgloba. Artrodeza ima za cilj da eliminiše bol i poboljša stabilnost skočnog zgloba, ali će se gubitak pokretljivosti zgloba zamijeniti stabilnošću.

Evo osnovnih koraka u postupku artrodeze skočnog zgloba:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili regionalna) zavisi od specifičnog slučaja.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na koži iznad skočnog zgloba kako bi omogućio pristup zglobu.
  3. Pregled zgloba: Hirurg će pažljivo pregledati skočni zglob i ukloniti oštećene hrskavične površine sa krajeva potkoljenice i stopala.
  4. Spajanje kostiju: Nakon što su oštećeni delovi hrskavice uklonjeni, hirurg će spojiti kosti potkoljenice i stopala u željenom položaju. To se obično postiže uz pomoć metalnih šrafova i ploča. Ovaj postupak osigurava da se kosti spajaju zajedno i da oblikuju jedan nepokretan blok.
  5. Zatvaranje rane: Nakon što su kosti spojene u željenom položaju, incizija na koži se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane. Sterilni zavoji se postavljaju kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.

Artrodeza skočnog zgloba je trajna procedura koja potpuno eliminira pokretljivost zgloba, ali će pacijent moći da hoda uz pomoć drugih zglobova u nozi. Oporavak nakon artrodeze skočnog zgloba može zahtevati rehabilitaciju i fizioterapiju kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost noge nakon operacije.

Doktori

Artrodeza skočnog zgloba

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 480.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻