New Hospital Logo
deco

Apendektomija

Hirurgija debelog creva

Apendektomija

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se uklonio dodatak (slepo crevo), organ koji se nalazi u donjem desnom delu trbuha. Ako dodatak postane upaljen, stanje se naziva apendicitis, i u većini slučajeva je potrebno da se dodatak odstrani hirurškim putem. Apendektomija je često hitna procedura i obično se izvodi što je pre moguće nakon postavljanja dijagnoze apendicitisa kako bi se sprečile komplikacije.

Evo osnovnih koraka i informacija o apendektomiji:

  1. Dijagnoza: Pre nego što se izvrši apendektomija, lekar će postaviti dijagnozu apendicitisa. To se obično radi na osnovu simptoma pacijenta (uključujući bol u desnom donjem delu trbuha, mučninu, povraćanje, i povišenu temperaturu), fizikalnog pregleda i dijagnostičkih testova poput krvnih analiza i rendgenskih ili CT pregleda trbuha.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za hirurški zahvat, uključujući post i suzdržavanje od unošenja hrane ili tečnosti pre operacije.
  3. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi bio bezbolan i bez svesti tokom operacije.
  4. Hirurški pristup: Hirurg će napraviti inciziju (rez) u donjem desnom delu trbuha kako bi pristupio dodatku. Incizija može biti tradicionalna (otvorena apendektomija) ili minimalno invazivna (laparoskopska apendektomija).
  5. Uklanjanje dodatka: Nakon pristupa dodatku, hirurg će pažljivo izdvojiti i ukloniti upaljeni dodatak. Ako se radi laparoskopski, dodatak se obično uklanja kroz mali otvor. U otvorenoj apendektomiji, incizija je veća i dodatak se izvlači kroz nju.
  6. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja dodatka, incizija se pažljivo zatvara, obično šavovima ili staplerom, kako bi se omogućilo zarastanje.
  7. Oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu radi oporavka pod nadzorom medicinskog osoblja. Oporavak nakon apendektomije obično traje nekoliko dana. Pacijentima se može preporučiti laganija ishrana dok se creva oporavljaju, a takođe će dobiti upute o brizi za inciziju i upravljanju bolovima.

Apendektomija je često uspešna procedura i pacijenti se obično brzo oporavljaju. Međutim, kao i kod svake hirurške procedure, postoje rizici i potencijalne komplikacije koje mogu uključivati infekciju incizije, krvarenje ili probleme sa crevima. Važno je da pacijenti prate upute svog hirurga tokom oporavka kako bi se minimizirali rizici i postigao što bolji ishod.

Doktori

Apendektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻