New Hospital Logo
deco

Abdominalna punkcija

Opšta hirurgija

Abdominalna punkcija

poznata i kao abdominalna paracenteza, je medicinski postupak u kojem se uzima uzorak tečnosti iz abdominalne šupljine ili se tečnost iz šupljine uklanja kako bi se smanjila nelagodnost i komplikacije povezane sa nagomilavanjem tečnosti u stomaku (ascites). Ascites može biti uzrokovan različitim medicinskim stanjima, uključujući cirozu jetre, srčane bolesti, rak i druge. Evo kako obično izgleda postupak abdominalne punkcije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se priprema za postupak, uključujući informacije o samom postupku, saglasnost za tretman i evaluaciju medicinskog stanja.
  2. Lokalna anestezija (opciono): Pre punkcije, obično se primenjuje lokalna anestezija na kožu iznad mesta uboda kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka.
  3. Otkrivanje mesta punkcije: Lekar koristi medicinsku sliku, kao što je ultrazvuk, kako bi precizno locirao mesto za punkciju, što obično podrazumeva donji deo trbušne šupljine.
  4. Punkcija: Kroz iglu ili kateter, lekar pažljivo probija kožu i trbušni zid kako bi pristupio abdominalnoj šupljini. Igla ili kateter se umetnu u šupljinu kako bi se uzela tečnost ili omogućila drenaža.
  5. Uzimanje uzorka (opciono): Ako je potrebno, uzima se uzorak tečnosti za laboratorijsku analizu kako bi se utvrdila priroda ascitne tečnosti i pratećih stanja.
  6. Drenaža: Tečnost se pažljivo drenira iz abdominalne šupljine kroz iglu ili kateter. Ovo se obavlja polako kako bi se izbegle komplikacije i nelagodnost.
  7. Analiza uzorka (opciono): Ako je uzet uzorak, on se može poslati na laboratorijsku analizu kako bi se dobili podaci o sastavu tečnosti i prisustvu eventualnih infekcija ili drugih problema.
  8. Zatvaranje punkcije (opciono): Nakon završetka drenaže ili uzimanja uzorka, igla ili kateter se pažljivo uklanja, a mesto uboda može se zatvoriti sterilnim flasterom ili šavom ako je potrebno.
  9. Oporavak: Pacijent će biti praćen tokom oporavka. Oporavak nakon abdominalne punkcije obično nije komplikovan, i pacijent će dobiti upute o nezi i praćenju eventualnih komplikacija.

Abdominalna punkcija je korisna procedura za dijagnostiku i tretman ascitesa ili za smanjenje nelagodnosti uzrokovane nagomilavanjem tečnosti u abdominalnoj šupljini. Važno je da se postupak izvodi pažljivo pod nadzorom medicinskog tima kako bi se obezbedila sigurnost pacijenta.

Doktori

Abdominalna punkcija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 30.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻