New Hospital Logo
deco

Zatvaranje protektivne loop ileostomije

Hirurgija debelog creva

Zatvaranje protektivne loop ileostomije

je hirurški postupak kojim se zatvara privremena ileostoma, koja je prethodno bila postavljena kako bi se zaštitila i omogućila ozdravljenje dela debelog creva ili resekcija creva. Ovaj postupak se obavlja kada je lekar utvrdio da je osnovni medicinski problem koji je zahtevao ileostomu rešen i da je crevo spremno za normalno funkcionisanje. Evo kako izgleda postupak zatvaranja protektivne loop ileostomije:

  1. Priprema pacijenta: Pre zatvaranja ileostome, pacijent će biti podvrgnut medicinskom pregledu kako bi se utvrdilo da je spreman za operaciju. To uključuje ocenu opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i druge dijagnostičke procedure.
  2. Konsultacija i planiranje: Pacijent će se konsultovati s hirurgom kako bi se razgovaralo o postupku i ciljevima. Planiraće se datum operacije i razgovarati o svim detaljima.
  3. Anestezija: Operacija za zatvaranje ileostome obično se izvodi pod opštom anestezijom kako bi se pacijentu omogućio bezbolan postupak.
  4. Zatvaranje ileostome: Hirurg će napraviti rez oko ileostome kako bi pristupio crevu. Zatim će pažljivo zatvoriti ileostomu i ponovo povezati crevo tako da se normalan protok fecesa vrati u debelo crevo i dalje kroz telo.
  5. Rekonstrukcija trbušnog zida: Nakon zatvaranja ileostome, hirurg će pažljivo zatvoriti rezove i obnoviti strukturu trbušnog zida.
  6. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon zatvaranja ileostome može potrajati nekoliko dana, a pacijent će dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.
  7. Pratnja i nega: Nakon operacije, pacijent će biti redovno praćen od strane medicinskog osoblja kako bi se osiguralo pravilno zaceljenje i da nema komplikacija. Pacijent će takođe dobiti savete o ishrani i postupno vraćanje na normalnu ishranu.

Zatvaranje protektivne loop ileostomije omogućava pacijentu povratak normalnom varenju i eliminaciji fecesa. Važno je da pacijent sledi upute lekara i obavlja redovne kontrole kako bi se pratila reakcija tela na ovu promenu i osiguralo da nema problema ili komplikacija.

Doktori

Zatvaranje protektivne loop ileostomije

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 150.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻