New Hospital Logo
deco

Zatvaranje loop kolostome

Hirurgija debelog creva

Zatvaranje loop kolostome

je medicinski postupak kojim se obnavlja normalna kontinuitet debelog creva nakon prethodno izvedenog kolostomnog otvora. Kolostoma je kirurški otvor u trbušnom zidu kroz koji se deo debelog creva izvede na površinu kože kako bi se omogućilo izlučivanje stolice iz tela. Loop kolostoma se obično izvodi kada je potrebno privremeno preusmeriti sadržaj debelog creva iz normalnog prolaza, na primer, tokom lečenja ili oporavka od određenih bolesti ili hirurških intervencija.

Evo osnovnih koraka koji se obavljaju tokom zatvaranja loop kolostome:

  1. Priprema: Pre samog zahvata, pacijent će biti podvrgnut kliničkoj proceni kako bi se utvrdilo da je kolostoma spremna za zatvaranje. Ovo uključuje pregled od strane lekara i pripremu pacijenta.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje operacije.
  3. Rez: Hirurg će napraviti rez na koži oko kolostome kako bi se omogućio pristup debelom crevu.
  4. Izolacija creva: Hirurg će izolirati i odvojiti odsečeni deo debelog creva od preostalog dela debelog creva.
  5. Uklanjanje kolostome: Hirurg će ukloniti deo kolostomne trake, a zatim će spojiti preostali deo debelog creva kako bi obnovio normalni prolaz kroz crijeva.
  6. Rekonstrukcija: Nakon uklanjanja kolostome i spajanja creva, hirurg će oblikovati i rekonstruisati crijeva kako bi se osigurala normalna funkcija.
  7. Zatvaranje incizije: Nakon što se operativni zahvat završi, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili heftalicama.
  8. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti prebačen na postoperativnu sobu radi praćenja i oporavka. Dužina boravka u bolnici može varirati, u zavisnosti od obima operacije i specifičnih potreba pacijenta.

Nakon zatvaranja loop kolostome, pacijent će se postepeno vratiti normalnom funkcionisanju creva, uključujući normalno pražnjenje stolice. Oporavak može varirati od osobe do osobe, ali će obično uključivati praćenje uputa lekara, posebnu dijetu i postepeno povećanje fizičke aktivnosti. Važno je da pacijent prati sve upute i redovno se konsultuje sa svojim lekarom kako bi osigurao optimalan oporavak.

Doktori

Zatvaranje loop kolostome

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻