New Hospital Logo
deco

Vaginalni bris

Opšta ginekologija

Vaginalni bris

je medicinski postupak u kojem se uzima uzorak vaginalnog sekreta radi analize i dijagnostike različitih ginekoloških stanja, infekcija i problema. Ovaj postupak se često koristi za identifikaciju uzroka neugodnih simptoma kao što su svrab, peckanje, vaginalni sekret ili bolovi u vaginalnom području. Evo kako se obavlja vaginalni bris:

  1. Priprema pacijentkinje: Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološki položaj na preglednom stolu. Ova pozicija omogućava lekaru lakši pristup vagini. U većini slučajeva, pacijentkinja ne zahteva posebnu pripremu, ali je važno izbegavati upotrebu vaginalnih sredstava (kao što su gelovi, kreme ili supozitorije) ili vaginalnog seksa nekoliko dana pre brisa, kako bi se dobili tačni rezultati.
  2. Uzimanje uzorka: Lekar će koristiti sterilni bris (tampone) kako bi uzeli uzorak vaginalnog sekreta. Bris se pažljivo umetne u vaginalni otvor i nežno se pređe po vaginalnom zidu kako bi se prikupio uzorak sekreta.
  3. Označavanje uzorka: Nakon što je uzorak prikupljen, bris se označava i stavlja u odgovarajući kontejner ili cevku radi transporta u laboratoriju.
  4. Analiza uzorka: Uzorak se šalje u laboratoriju gde se vrši mikroskopska analiza. Laboratorijski tehničar će pregledati uzorak pod mikroskopom kako bi identifikovao prisutne ćelije, mikroorganizme i druge karakteristike. Analiza će pomoći u identifikaciji infekcija, abnormalnih ćelija ili drugih ginekoloških problema.

Vaginalni bris se često koristi za dijagnozu različitih stanja kao što su bakterijska vaginoza, gljivične infekcije, seksualno prenosive infekcije (SPI) kao što su hlamidija i gonoreja, kao i za praćenje vaginalne flore i pH vrednosti.

Rezultati vaginalnog brisa pomažu lekaru da postavi tačnu dijagnozu i da propiše odgovarajući tretman ukoliko je potrebno. Važno je redovno obavljati ginekološke preglede i briseve kako bi se očuvalo zdravlje reproduktivnog sistema i pravovremeno identifikovali eventualni problemi ili infekcije.

Doktori

Vaginalni bris

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻